Si la teva organització ja treballa pel medi ambient, es pot inscriure al Registre d’Entitats de Medi Ambient, impulsat per la Secretaria d’Acció Climàtica de la Generalitat.

Des de principis de 2022 hi ha un nou registre en el qual es poden inscriure les entitats no lucratives que treballen per la protecció del medi ambient. Es tracta del Registre d’Entitats de Medi Ambient, creat a partir del Decret 2/2022. D’aquesta manera, les entitats registrades poden accedir a convocatòries de subvencions d’una manera més fàcil, passen a considerar-se com a interessades en referència al medi ambient (amb la qual cosa poden rebre informació al respecte) i obtenen beneficis fiscals.

La meva entitat ja estava inscrita a l’antic registre

La nova normativa comporta la derogació del Decret 401/2004, de 5 d’octubre, vigent fins a principis de 2022. El canvi de l’antic registre al nou s’ha fet automàticament. Això significa que, si no s’ha rebut cap notificació indicant el no compliment dels requisits, no cal fer cap canvi.

En tot cas, les entitats que han passat d’un registre a l’altre també deuen haver rebut una notificació sobre el procediment aplicat.

L’objectiu de la creació del nou registre és “simplificar l’exercici dels interessos legítims col·lectius de caràcter ambiental de les entitats inscrites”.

Qui pot inscriure’s al Registre d’Entitats de Medi Ambient

S’hi poden registrar entitats sense ànim de lucre que treballin per la protecció del medi ambient, que estiguin constituïdes legalment i que tinguin la seu o una delegació al territori català o que hi exerceixin la seva activitat.

Aquesta finalitat ha d’aparèixer als seus estatuts i s’hi pot dur a terme de forma general o a través d’algun element en particular. A més a més, és necessari que aquestes activitats es desenvolupin durant dos anys consecutius anteriors a la sol·licitud d’inscripció.

Cal tenir en compte que no s’hi poden inscriure al Registre d’Entitats de Medi Ambient les universitats, sindicats, partits polítics, col·legis professionals ni associacions empresarials o professionals.

Com inscriure’s al registre

Per registrar-s’hi cal emplenar la ‘Sol·licitud per a la inscripció en el Registre d’entitats de medi ambient‘, validar-la i signar-la. D’aquesta manera deixa de ser un esborrany i el document queda bloquejat.

L’entitat no lucrativa ha d’incloure la memòria acreditativa d’activitat enllaçant a la pàgina web, a través d’un altre canal electrònic que permeti la seva consulta o adjuntant un arxiu.

Un cop s’hagi emplenat el formulari, adjuntada la documentació i desada s’ha d’enviar l’arxiu. Quan s’hagi realitzat això, es rebrà un acusament de rebuda segons el formulari s’ha registrat. Aquest acusament permet l’entitat fer un seguiment de l’estat de la tramitació, fer els pagaments o adjuntar informació, si s’escau.

L’administració disposa d’un mes per publicar la resolució a comptar des de la presentació de la sol·licitud. La notificació es pot consultar al correu electrònic, a l’apartat ‘Notificacions electròniques’, al Canal Empresa o a l’àrea privada de Tràmits gencat. Cal accedir a la notificació en els següents deu dies de la recepció per acceptar-la, ja que en cas contrari s’entendrà com a rebutjada.

Beneficis fiscals per a les entitats inscrites

Certs tipus de donacions gaudeixen de deduccions fiscals. Estar inscrites al Registre d’Entitats de Medi Ambient permet a les persones donants desgravar-se un 15% de la donació a la quota de la declaració de la renda, amb un límit màxim del 5% de la quota íntegra autonòmica.

Si tens dubtes o vols saber-ne més sobre aquest tema, posa’t en contacte amb nosaltres i resoldrem totes les teves preguntes.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai