El 23 de juliol es duran a terme les eleccions al Congrés dels diputats i al Senat. Les entitats sense ànim de lucre que compten amb persones contractades a les seves plantilles han de tenir en compte quines afectacions es poden produir.

Quins són els permisos per anar a votar?

S’ha de donar un permís retribuït i no recuperable a les persones que el 23 de juliol hagin de treballar. Això, sempre que la jornada laboral coincideixi més de dues hores amb l’horari dels col·legis electorals.

En la següent graella es concreten els permisos segons quant de temps coincideix la jornada laboral i l’electoral:

L’horari de feina i de votació no coincideixen. No s’ha de donar cap permís.
L’horari de feina i de votació coincideixen 2 hores o menys. No s’ha de donar cap permís.
L’horari de feina i de votació coincideixen més de 2 i menys de 4 hores. 2 hores de permís.
L’horari de feina i de votació coincideixen 4 hores o més. 4 hores de permís.

A més a més, cal tenir en compte que “s‘ha de reduir proporcionalment la durada del permís, si la persona treballadora fa una jornada inferior a l’habitual, legal o convinguda el dia de la votació”.

En cas de voler votar per correu el 23 de juliol, les persones treballadores també poden disposar d’un permís de fins a quatre hores. Aquest permís es pot donar en cas que hagin de fer tràmits lluny del domicili per tal de “formular personalment la sol·licitud de certificació acreditativa de la seva inscripció en el cens” i per poder exercir el seu dret a vot. Aquest permís es pot demanar a partir del moment que es convoquen les eleccions i fins al 13 de juliol, dia que finalitza el període per demanar el vot per correu.

És important tenir en compte que l’organització ha de decidir quan atorgar les hores del permís. En tot cas, és aconsellable negociar-ho entre l’entitat i les persones treballadores per organitzar la jornada de la millor manera possible i minimitzar els inconvenients per a totes les parts.

Per gaudir d’aquests permisos i, per tant, rebre la corresponent remuneració, cal presentar a la feina el comprovant de votació, que s’ha d’obtenir a la mesa electoral durant el procés de votació.

Quins permisos tenen els i les membres de les meses electorals?

Les persones que hagin de treballar el 23 de juliol i que hagin d’estar a la mesa electoral o siguin interventores tenen dret a un permís retribuït i no recuperable equivalent a tota la jornada electoral. A més a més, tenen un permís per a les cinc primeres hores del dia següent (dilluns 24 de juliol). Aquest mateix permís de cinc hores el tenen les persones membres de les meses o interventores, però que no hagin de treballar diumenge.

D’altra banda, cal tenir en compte que ” el torn de nit que comença el dia de la votació s’ha de computar com a jornada laboral del dia”, tal com marca la normativa, per a les persones que han d’estar a les meses. En cas d’haver de treballar la nit immediatament anterior a les votacions, l’entitat ha de canviar el torn. Aquestes mesures tenen l’objectiu de facilitar el compliment dels deures i garantir el dret al descans.

Les persones apoderades -que ho acreditin- que no tinguin descans la jornada electoral, tenen dret a un permís retribuït i no recuperable de tota la jornada.

Finalment, per calcular el salari que han de percebre els i les treballadores que tenen dret al permís, cal tenir present si reben una part del salari en prima o incentiu. En cas de ser així, la normativa estableix: “La part a percebre s’ha de calcular d’acord amb la mitjana pagada als treballadors i treballadores pel mateix concepte en els sis mesos immediatament anteriors treballats”.

 

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai