Davant de l’obligació de confinar-se per evitar l’expansió del covid-19, el teletreball s’està convertint en una pràctica habitual en moltes associacions, fundacions i cooperatives. Segons un informe d’Adecco, en l’últim trimestre, un 8% de la població de l’Estat espanyol (1,5 milions de persones) ha teletreballat. La xifra està lluny de la mitjana europea, que supera el 17%, però suposa un rècord històric per al país.
Molt abans que aparegués el coronavirus ja es parlava en moltes oficines dels avantatges i desavantatges del teletreball. Aprofitem la recent onada d’entitats que s’han sumat a aquesta pràctica per repassar, d’una banda, els principals errors que es cometen treballant en remot i, de l’altra, per compartir una sèrie de consells per millorar la productivitat durant el teletreball.
1. No treballar en pijama
Experts com ara Manel Fernández, professor especialista en Psicosociologia laboral, recomanen vestir-se com si s’anés a sortir al carrer. Treballar amb la mateixa roba amb la que dormim o descansem genera una sensació de repòs que pot derivar en un descens de la productivitat.
2. Separar els espais de feina i descans
És necessari separar els espais de feina i de descans. Per exemple, durant els descansos, és millor aixecar-se i prendre’s un cafè que descansar des de l’ordinador amb el qual treballem. Si durant la pausa es vol consultar alguna cosa d’Internet, és preferible utilitzar el mòbil o qualsevol altre dispositiu que no sigui el de la feina.
3. Planificar la jornada
El teletreball et permet certa flexibilitat i t’estalvia temps pel fet de, per exemple, evitar els trajectes a la feina. Tot i així, no s’ha de caure en l’error d’improvisar la jornada. Cal pensar en els horaris i calendaritzar les tasques del dia i la setmana. Una manera de controlar-ho és apuntant en un Excel les feines o objectius que es volen complir al llarg del dia i anar subratllant les que es van completant.
4. Fer les mateixes pauses
Tenint la nevera plena amb un ampli ventall de temptacions, es fàcil sucumbir al plaer d’anar picant entre hores. Per evitar la desconcentració que comporta l’anar i tornar constant de la cuina a l’ordinador, és millor fixar un horari per a les pauses. És recomanable fer la mateixa quantitat de ‘breaks’ que es fan en un dia normal a l’oficina. En definitiva, cal establir una rutina per mantenir un hàbit de feina.
5. Menjar aliments sans
Vinculat al punt anterior, és preferible menjar aliments sans com ara fruits secs o peces de fruita. La xocolata o les galetes, pels seus alts continguts en sucre, provoquen un efecte rebot en els nostres nivells d’energia. Els productes sans no generen ansietat ni obliguen a aixecar-se cada dos per tres.
6. Confiar en els treballadors i treballadores
Els canvis de paradigma sempre causen certa recança. El teletreball, al no ser encara una pràctica molt generalitzada al nostre país, continua provocant una sensació de falta de confiança per part de molts responsables. Segons Adecco, aquest és un error comú que no ajuda a la cohesió laboral ni a la productivitat dels que ocupen càrrecs de responsabilitat.
7. Comptar amb les eines de teletreball necessàries
La situació d’emergència ha obligat a teletreballar d’un dia per l’altre. Això implica una inseguretat per a algunes entitats que no tenen les eines informàtiques necessàries o no saben com utilitzar-les des de casa. Cal comptar amb els programes informàtics que normalment s’utilitzen a la feina i cal garantir l’accés als arxius i correus de la feina. En aquest article expliquem de quina manera Suport Tercer Sector estem ajudant totes les entitats que necessiten ajuda informàtica per fer teletreball. També podeu consultar un llistat d’eines de comunicació per fer teletreball.
8. Il·luminació i ergonomia
És important adaptar l’espai de feina perquè sigui còmode. La llum, la ventilació o la posició que adoptem davant l’ordinador són aspectes que potencien el benestar i faciliten l’eficiència en la feina. En aquest document del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat sobre prevenció de riscos laborals, s’explica de manera resumida com mantenir una postura correcta durant el teletreball.
9. Convivència amb la família
Per a moltes persones és complicat, però l’ideal és marcar una distància amb la resta de persones amb qui es conviu mentre s’està teletreballant. Això vol dir que s’han d’establir unes normes de convivència. Per exemple, es poden adaptar els horaris de feina dels pares o mares perquè mentre un atengui els fills/es, l’altre treballi, i a l’inrevés.
10. Apaga l’ordinador al final de la jornada
És important aquest hàbit per desconnectar i evitar l’anomenada ‘hiperconnexió’ que pot provocar el teletreball. Cal establir rutines i horaris per millorar la conciliació familiar i personal.
11. Prevenció de riscos laborals
L’avaluació de riscos laborals que normalment es fa als llocs de treball s’entén que, durant l’estat d’alarma, se substitueix per una autoavaluació realitzada voluntàriament per la persona treballadora. Així, les entitats que opteu pel teletreball com a mesura extraordinària podeu demanar als vostres treballadors/es que omplin aquest formulari.
Per a les persones que encara vulgueu saber-ne més, podeu fer aquest curs a distància sobre teletreball, impulsat per l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. La formació aprofundeix sobre la ciberseguretat i la prevenció de riscos laborals i es dirigeix a càrrecs de supervisió i a teletreballadors/es.