Suport Tercer Sector hem preparat un estudi amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones sobre la situació de la Bretxa Salarial al Tercer Sector a Catalunya.
El resultat d’aquest estudi, amb dades de gairebé 150 entitats sense ànim de lucre de diferents àmbits, ha posat de manifest que segueix existint encara una bretxa al tercer sector. Aquesta situació, però, està lluny de la que hi ha en l’àmbit laboral estatal.
Aquesta dada contrasta amb l’evident i ja coneguda feminització del sector. És un aspecte que també indica la necessitat d’establir una sèrie d’objectius recollits a l’informe resultant d’aquest estudi.
Totes les dades de l’informe es troben segregades per sexe i s’han comparat amb les obtingudes a l’informe ‘L’ocupació al Tercer Sector Social català des de la perspectiva de gènere’, realitzat per L’Observatori del Tercer Sector l’any 2018.
Aquest informe de Suport Tercer Sector i les seves conclusions pretenen ser una eina de constant millora en el camí per assolir la igualtat efectiva entre dones i homes. Això, especialment, en un àmbit tan destacable com les retribucions, en un sector com el nostre que no es pot permetre cap tipus de desviació.
La situació del tercer sector
Segons les dades obtingudes en aquest estudi, la major part del personal se situa en el grup professional d’ajudants no titulats/des. De fet, el percentatge creix en 12 punts en el cas de les dones del tercer sector, respecte del general.
Les xifres també mostren el biaix que existeix en els càrrecs de responsabilitat. Les dones ocupen aquestes posicions en un 6%, mentre que els homes ho fan en un 4%. Això tenint en compte que estem parlant d’un sector molt feminitzat (73% de dones).
Pel que fa a les modalitats contractuals, l’estudi mostra que el contracte temporal és més emprat al Tercer Sector que en la població general ocupada de Catalunya. En aquesta línia la temporalitat és igual entre dones i homes.
D’altra banda, la bretxa salarial entre homes i dones varia segons l’àmbit d’actuació de les entitats. En el cas del lleure educatiu i sociocultural, la bretxa és favorable a les dones. Al contrari, en l’atenció a la discapacitat física la bretxa a favor dels homes se situa en un 10,24%.
Al llarg de l’estudi es recullen altres dades que reflecteixen més acuradament la situació actual pel que fa a la igualtat de gènere en el Tercer Sector.
Des del Servei Laboral de Suport Tercer sector oferim assessorament i acompanyament aquelles entitats que volen treballar la igualtat amb plans i protocols, en ocasions exigits per la legislació.