El Govern d’Espanya ha aprovat recentment noves ajudes per a la contractació que poden suposar un estalvi en les quotes a la Seguretat Social d’entre 3.300 euros i 1.500 euros a l’any per persona treballadora contractada de manera indefinida.

Amb l’objectiu d’impulsar la igualtat laboral, s’ha establert que aquestes bonificacions vagin dirigides a les empreses i entitats que compleixin el següent requisit: el de tenir un Pla d’igualtat. Des del Servei d’Igualtat de Suport Tercer Sector presentem els principals aspectes a tenir en compte i restem a disposició de les entitats sense ànim de lucre per acompanyar i assessorar en el procés d’adaptació a la nova normativa en matèria d’igualtat.

Quines entitats estan obligades a tenir Pla d’igualtat?

Aquesta normativa s’aplica a aquelles entitats i empreses obligades a tenir un Pla d’igualtat. Des del passat mes de març, ho estan totes les que tenen més de cinquanta persones treballadores en plantilla. Cal recordar, però, que la forquilla ha anat ampliant-se de manera progressiva. Per aquest motiu, és possible que en un futur aquesta obligatorietat s’estengui a entitats de menys persones treballadores.

Segons les dades disponibles per part de la Inspecció de Treball, el grau d’incompliment d’aquesta normativa és encara molt alt. A finals de l’any 2022 afectava 229.000 persones treballadores. A més a més, s’ha de tenir en compte que algunes de les empreses i entitats que han registrat el seu Pla d’igualtat no estan obligades a tenir-lo pel nombre de treballadors/es, sinó que l’han fet de manera voluntària.

Com evitar perdre les ajudes?

Les empreses i entitats s’enfronten també a la possibilitat de perdre les ajudes concedides si, per exemple, no mantenen la feina d’aquelles persones que hagin estat contractades a través d’aquestes bonificacions.

A més a més, s’estableix que s’han de mantenir aquests llocs de feina aconseguits a partir de contractes bonificats durant tres anys -com a mínim. En cas que les entitats no compleixin amb aquesta obligació, hauran de retornar les bonificacions rebudes, així com aportar un recàrrec i els interessos de demora corresponents.

No obstant això, la normativa també preveu algunes excepcions: si l’organització aprova acomiadaments disciplinaris i per causes objectives (és a dir, que no hagin estat declarats com a acomiadaments improcedents), no tindran l’obligació de retornar les ajudes rebudes.

Si vols adaptar la teva entitat a la normativa en matèria d'igualtat contacta amb nosaltres.

Què passa amb els plans registrats abans del 14 de gener de 2021?

El Registre telemàtic de convenis col·lectius, acords col·lectius de treball i plans d’igualtat (REGCON) ha comunicat que les entitats i empreses amb plans d’igualtat registrats abans del 14 de gener de l’any 2021 han d’haver comunicat les modificacions d’adaptació d’acord amb el Reial decret 901/2020 i el Reial decret 902/2020.

En cas de no haver-les comunicat, finalitzarà la vigència dels seus plans d’igualtat, la qual cosa significa que les entitats i empreses quedaran desemparades a efectes legals i de la Inspecció de Treball.

Per tal d’evitar aquesta situació, les organitzacions han de constituir una nova comissió negociadora del Pla d’igualtat i dissenyar-ne un de nou que compleixi amb les especificacions exigides als reials decrets esmentats anteriorment.

Font: Xarxanet (redactat per Suport Tercer Sector).

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai