Des de l’1 de juny de 2023 les persones amb discapacitat igual o superior al 45% ja es poden jubilar anticipadament. El Reial decret 370/2023, de 16 de maig, marca, però, que per poder-ho fer han d’haver cotitzat, com a mínim, cinc anys tenint la discapacitat reconeguda.

D’aquesta manera, l’edat de jubilació per a les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 45% és a partir dels 56 anys. En el cas de les persones treballadores amb discapacitat igual o superior al 65%, podran jubilar-se a partir dels 52 anys.

Les entitats que tinguin contractades persones amb discapacitat o que hi treballin han de tenir en compte aquests canvis. Per resoldre dubtes sobre aquesta qüestió, podeu contactar amb el nostre Servei Laboral.

Com optar a la jubilació anticipada per discapacitat?

En primer lloc, cal que la persona treballadora tingui una discapacitat igual o superior al 45%. Per tant, si s’acredita un grau inferior l’edat de jubilació serà l’ordinària. En aquest sentit, la norma introdueix una novetat significativa: el percentatge de discapacitat pot provenir d’una patologia o de la suma de més d’una.

Per jubilar-se anticipadament, també cal haver cotitzat, almenys, quinze anys -el mínim per poder demanar la jubilació- i cinc han d’haver estat amb la discapacitat (amb un grau igual o superior al 45%).

Com justificar la discapacitat?

El grau de discapacitat s’ha de justificar amb un informe mèdic. Aquest document inclou: la patologia, la data a partir de la qual es té la discapacitat i el percentatge.

També cal tenir en compte que, com a mínim, una de les patologies ha d’aparèixer en el llistat establert -que es pot actualitzar periòdicament- i ha de suposar, almenys, un 33% de discapacitat:

  • Discapacitat intel·lectual.
  • Paràlisi cerebral.
  • Anomalies genètiques: síndrome de Down, síndrome de Prader Willi, síndrome X fràgil, osteogènesi imperfecta, acondroplàsia, fibrosi quística o malaltia de Wilson.
  • Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
  • Anomalies congènites secundàries a Talidomida.
  • Seqüeles de la pòlio o síndrome postpòlio.
  • Dany cerebral (adquirit): traumatisme cranioencefàlic o seqüeles de tumors del Sistema Nerviós Central (SNC).
  • Malaltia mental: esquizofrènia o trastorn bipolar.
  • Malaltia neurològica: esclerosi lateral amiotròfica, esclerosi múltiple, leucodistròfies, síndrome de Tourette o lesió medul·lar traumàtica.

Font: Redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai