Les associacions, fundacions i cooperatives amb més de 100 persones a la plantilla hauran de comptar amb un pla d’igualtat a partir del 7 de març d’aquest 2021. L’incompliment d’aquesta norma pot suposar multes de fins a 6.250 euros.

L’obligació de tenir un pla d’igualtat s’ha anat ampliant des de l’any passat, quan era obligatori per a les entitats i empreses amb més de 150 persones en plantilla. Durant aquest 2021, l’obligació s’ha estès a les entitats més petites i, de cara al 2022, serà obligatori també per a les que tenen entre 50 i 100 treballadors.

Quines són les conseqüències de no comptar amb un pla d’igualtat? A banda de les sancions, la Llei de Contractes Públics prohibeix expressament contractar serveis d’associacions, fundacions o cooperatives que no compleixen l’obligació de comptar amb un pla d’igualtat.

Complir amb la igualtat de gènere és un requisit legal i cada vegada més entitats ens demanen que els ajudem. No només per complir amb la llei, sinó per coherència i valors.

L’equip de Suport Tercer Sector hem elaborat 23 plans d’igualtat per a organitzacions de diferents dimensions i àmbits (culturals, socials, esportius, de lleure…). Entre les entitats que han rebut l’assessorament i acompanyament dels nostres assessors/es experts en gènere es troben Càritas Barcelona, l’esplai Xino-Xano i una desena de clubs esportius de Sant Cugat del Vallès.

Els plans d’igualtat que hem impulsat des del 2010 contenen tots els continguts que estableix la Llei Orgànica 3/2007 i la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes.

1. Diagnosi de l’associació o fundació

La primera part és la de la diagnosi. Quantes dones treballadores hi ha a l’entitat? I voluntàries? Quin tipus de contracte tenen? I els homes? L’anàlisi es fa conjuntament entre l’equip de Suport Tercer Sector i l’associació o fundació interessada. Com a mínim, s’avaluaran aquestes matèries:

  • Procés de selecció i contractació.
  • Classificació professional.
  • Formació.
  • Promoció professional.
  • Condicions de treball, inclosa l’auditoria salarial entre homes i dones.
  • Exercici corresponsable dels drets de la vida personal, familiar i laboral.
  • Infrarepresentació femenina.
  • Prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe.

2. Mesures correctores

Després del diagnòstic, cal elaborar un llistat d’accions correctores. Per exemple, en aquest pla d’igualtat, encarregat pel Club Júnior de Sant Cugat, proposem, entre d’altres mesures, crear una comissió d’igualtat, incorporar als plans de formació accions formatives específiques en matèria de gènere i fer difusió del pla d’igualtat entre la plantilla. Al pla es detallen les mesures i s’hi inclou el cost que suposen i el període en què s’haurien d’implantar.

Guia per a l’ús no sexista del llenguatge

Dins d’aquesta part de mesures correctores també afegim un manual per a l’ús no sexista del llenguatge. A la guia hi ha recomanacions d’expressions, formes genèriques per a noms de professions i altres recursos per utilitzar un llenguatge amb perspectiva de gènere.

Protocol d’assetjament sexual

A més, incloem un protocol d’assetjament sexual, amb accions de prevenció i intervenció. S’especifica el circuit d’actuacions que s’ha de seguir davant un presumpte cas d’assetjament sexual i es concreta qui ha de formar part de la delegació de prevenció dins l’associació o fundació.

3. Calendari i seguiment

Finalment, el tercer i últim apartat del pla d’igualtat es destina al calendari i al sistema d’avaluació i seguiment. Es tracta d’un procés imprescindible per confirmar si s’estan complint els objectius del pla.

Exemples de plans d’igualtat

Si voleu veure exemples de plans d’igualtat, podeu consultar aquest registre de la Generalitat. Des de Suport Tercer Sector ens encarreguem de registrar els plans de les entitats a les quals assessorem.

Per saber més sobre els requisits que han de complir els plans per ser registrats, llegiu aquesta entrevista que li hem fet a Lídia Devant, Cap de la secció de Programes de Foment de la Igualtat, de la Generalitat

Implica’t 

Si la teva associació o fundació encara no té un pla d’igualtat, llegeix aquest article amb 7 motius que t’acabaran de convèncer.

També et recomanem llegir l’entrevista a Eduardo Izquierdo, expert en gènere en entitats sense ànim de lucre i cap de l’àrea laboral de Suport Tercer Sector.

Si necessites ajuda per elaborar i aplicar un pla d’igualtat, no dubtis a contactar amb nosaltres.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai