El procés de digitalització és clau per al desenvolupament i la millora en la gestió de les entitats no lucratives. Suport Tercer Sector, el departament de Fundesplai que assessora i acompanya les entitats no lucratives, desenvolupa diversos processos de digitalització amb la Unió d’Associacions Familiars (UNAF) o amb l’EAPN, uns projectes que també es desenvolupen arreu de l’Estat espanyol.

En aquest marc, es desplega el pla de digitalització amb la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), entre les quals hi ha la Fundació Carreras contra la Leucèmia, OncoVallès o AFANOC, entre d’altres. L’objectiu és ajudar en el procés de digitalització i actualització de processos i aportar eines informàtiques a les entitats de la Federació, per millorar així la comunicació interna i externa, el treball corporatiu o la gestió de la facturació i la comptabilitat, entre altres aspectes.

El primer estadi del procés es basa en la diagnosi a partir d’un qüestionari d’autoavaluació i entrevistes per definir l’estat de maduresa de les organitzacions en referència al procés de digitalització. “Hi ha entitats que, tot i tenir recursos, mai han posat el focus en aquesta qüestió i treballen en condicions precàries, digitalment parlant”, assegura Pere Rosa, responsable del departament d’informàtica.

Detectar cada necessitat per actuar durant el procés de digitalització

Aquesta primera presa de contacte ha posat sobre la taula algunes necessitats comunes: la desconeixença de la  repercussió de la ciberseguretat i la manca de coneixement i aplicació de la llei de protecció de dades.

Un cop detectades les necessitats de cadascuna de les entitats, es concreta la formació perquè puguin aprendre a fer servir les noves eines i establir nous protocols i maneres de treballar.

L’última fase se centra en el seguiment durant diverses setmanes de tot el que s’ha aplicat: “Per molt bé que facis la implementació d’eines o la formació, si no hi ha ningú que tiri d’allò i continues fent el que feies fins ara, no hi ha èxit”, comenta Pere Rosa. Per això, des del departament donen molta importància al contacte amb les entitats per detectar els punts febles que hi continuen havent i corregir-los.

Una societat que va cap a la digitalització

Pere Rosa, expert en TIC al tercer sector: “Una entitat que perdi la possibilitat de digitalitzar-se, està perdent l’opció d’arribar a més gent i generar més impacte”.

De fet, afecta no només cap a fora, sinó que també millora els processos interns. “Les entitats generen moltes dades a partir de les seves actuacions. Recollir-les de forma correcta permet que en el següent projecte es puguin comparar i millorar”, indica el  responsable del projecte.

La pandèmia ha accelerat aquest procés i ha fet paleses les mancances que existeixen. Per aquest motiu, des de Fundesplai i el departament de Suport Tercer Sector donem diversos recursos per enfortir i millorar la gestió digital de les entitats del tercer sector. Si vols saber-ne més, contacta amb nosaltres.

Pots llegir aquest i altres continguts al Diari 86 de Fundesplai.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai