Adeu a fitxar amb empremta dactilar. Per complir amb les mesures d’higiene, moltes entitats opten per registrar els horaris laborals amb apps.
Les entitats han de registrar les jornades laborals dels seus treballadors i treballadores amb un sistema higiènic i segur. L’ordre ministerial publicada el 3 de maig al BOE ha establert que el fitxatge amb empremta dactilar no compleix amb els requisits. Per tant, ha de ser substituït per un altre sistema de control horari. L’alternativa més pràctica és la de fitxar online des de qualsevol lloc i a través d’una web o una app mòbil.
Concretament a l’article 9 del document es menciona el fitxatge amb empremta dactilar:
“El fitxatge amb empremta dactilar serà substituït per qualsevol altre sistema de control horari que garanteixi les mesures higièniques adequades per a la protecció de la salut i la seguretat dels treballadors, o bé s’haurà de desinfectar el dispositiu de fitxatge abans i després de cada ús, i advertir els treballadors d’aquesta mesura”.
Aquest canvi demana a totes les empreses i entitats que garanteixin un registre horari que eviti el contacte físic i minimitzi el risc de contagi.
Una app com l’alternativa més segura
L’alternativa més higiènica per fitxar és l’ús d’una app o web específica per registrar jornades laborals. A través d’aquestes apps, els treballadors i treballadores poden registrar l’entrada i sortida de la feina amb el seu propi mòbil o a través de la versió web (des de l’ordinador).
En definitiva, les apps de registre horari són una solució a les mesures d’higiene actuals, que sembla que han arribat per quedar-se.
L’aliat perfecte del teletreball
A més, les apps de registre horari permeten complir amb la llei en els casos de teletreball. Sí, la llei del registre horari obliga a portar aquest control sigui quin sigui l’espai físic on treballin els empleats/des.
Totes les entitats amb persones treballadores contractades han de portar un registre de les jornades laborals de la seva plantilla. És obligatori des del 2019, quan es va implantar la llei del registre horari. Aquesta norma ha continuat vigent durant l’estat d’alarma, però l’augment del teletreball, els canvis i reduccions de jornades han generat molts dubtes entre associacions, fundacions i cooperatives no lucratives.
En resum, és obligatori portar el registre horari tant des de l’oficina com des de casa.
Tipus d’app
En funció del producte que l’entitat contracti, l’app tindrà unes prestacions o unes altres. N’hi ha que inclouen localitzador GPS i d’altres que són més respectuoses amb la intimitat dels treballadors/es i només registren les entrades i sortides sense control geogràfic.
Des de Suport Tercer Sector oferim de manera gratuïta a totes les entitats una app de registre horari sense geolocalitzador i exclusiva per a entitats sense ànim de lucre. L’app és senzilla, segura i molt pràctica. Ja hi ha més de 170 associacions, fundacions i cooperatives que l’utilitzen.
Com pots aconseguir l’app de registre horari gratis?
L’app del registre horari de Suport Tercer Sector és un dels serveis que s’ofereixen a totes les entitats sòcies del Club Suport. Per demanar-la o per saber més detalls de l’app, aneu aquí.
El Club Suport està format per més de 1.000 entitats que es beneficien d’aquesta app, assessorament personalitzat en tots els àmbits de gestió d’una entitat (econòmic, jurídic, laboral i informàtic), i d’uns programes informàtics exclusius i líders al mercat per gestionar socis, facturar, portar la comptabilitat…
Tot i això, de manera excepcional, i entenent que la situació actual ha portat moltes entitats al límit, estem oferint l’app de registre horari de manera gratuïta a totes les entitats no lucratives fins al 21 d’agost. L’app, per tant, no comportarà cap cost per a les entitats durant els dos mesos posteriors a la finalització de l’estat d’alarma. Demana-la a través d’aquest formulari i ràpidament rebràs les credencials per utilitzar-la.
Aspectes clau de la normativa
- El Reial Decret-Llei 8/2019 obliga les empreses i entitats a realitzar el registre de jornada diari d’inici a fi sense perjudici de la flexibilitat horària.
- L’entitat ha de guardar les dades del registre durant quatre anys.
- L’incompliment de la normativa pot suposar sancions d’entre els 626 i els 6.250 euros.
- L’obligació de portar el registre horari s’estén a tots els treballadors i treballadors de qualsevol empresa, independentment del tipus de contracte i jornada. Abans, només estaven obligats a registrar l’horari les persones amb jornades reduïdes. Ara, tothom.
Podeu llegir l’entrevista que li vam fer al responsable de Recursos Humans de Fundesplai, Jordi Roman, en la qual s’explica de quina manera l’app de registre horari pot beneficiar les entitats, els treballadors/es i el compliment la normativa.
Controls d’aforament sense contacte
Els sistemes dactilars estan passant a la història i no només s’està demostrant en l’àmbit laboral, amb els dispositius de fitxatge. Moltes entitats, sobretot clubs esportius, ateneus i altres associacions que organitzen activitats regularment, s’estan interessant també en sistemes de control d’accés i aforament sense contacte.
Amb només un programa informàtic i un lector de targetes o polseres identificatives, les entitats ja poden portar un control d’accés i d’aforament de les seves instal·lacions. Així, poden d’una banda permetre l’accés als socis i sòcies del club, i de l’altra, poden garantir que en cap moment se sobrepassa l’aforament fixat.