L’Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya (APTIC) ha creat una comissió per tractar temes d’igualtat dins l’associació. La mesura l’han pres després de passar per una auditoria de gènere a càrrec de l’àrea laboral de Suport Tercer Sector.
A més, arran d’haver fet el curs amb Suport Tercer Sector, APTIC ja està treballant per obtenir un protocol de prevenció contra l’assetjament sexual per a l’entitat. Aquest protocol és una eina cada vegada més habitual entre associacions, fundacions i cooperatives. Es tracta d’un document que complementa el pla d’igualtat i que defineix i preveu actuacions per evitar i castigar situacions de discriminació sexual en l’àmbit laboral.
Felicitem totes les integrants de l’APTIC per impulsar iniciatives que considerem exemplars en l’àmbit de la igualtat de gènere dins el tercer sector.
Per aprofundir sobre les bones pràctiques de l’APTIC i per conèixer les seves inquietuds i demandes, els hem fet una entrevista. En concret, parlem amb les integrants de la Comissió 8 de Març de l’APTIC, Elionor Guntín, Eva Rosell, Maria Coll i Neus Sanchis. L’equip representa 580 persones sòcies, de les quals un 75% són dones.
En quin punt es troba l’aspecte del gènere en l’àmbit laboral dins del sector de la traducció?
Sabem que es tracta d’una professió —la traductora i intèrpret— altament feminitzada. Alhora, és un sector que està absolutament desregularitzat per la Llei de la competència: no pot existir un Col·legi de Traductors i Intèrprets, no es poden recomanar públicament tarifes de traducció, hi ha un alt grau de globalització (amb la diversitat de condicions laborals que això implica), no hi ha convenis col·lectius ni sindicats que representin les persones treballadores amb una sectorial específica…
Això converteix l’APTIC en una de les úniques eines de defensa (en l’àmbit català) dels drets laborals en el cas dels professionals autònoms (l’àmplia majoria de les professionals de la traducció i la interpretació són freelance), i la denúncia de males pràctiques. Tot això fa que sigui molt complicat obtenir una fotografia de l’aspecte del gènere (com de qualsevol altre aspecte) en l’àmbit laboral.
D’on va sorgir la idea de crear la comissió d’igualtat i quantes persones la formen?
L’any 2019, al fòrum virtual de professionals de l’APTIC, diverses sòcies i algun soci —tot i ser autònomes— van declarar que farien vaga el 8 de Març, el Dia de la Dona Treballadora. La Secretaria de l’APTIC, en la qual treballen dues tècniques, s’hi va sumar. A partir d’aquí va sorgir la idea de celebrar un brindis per la sororitat, activitat que es va materialitzar el 6 de març a la nostra seu.
Va ser llavors que es va impulsar la creació d’un pla d’acció per tal d’aplicar la perspectiva de gènere a l’entitat. Més endavant, es van detectar casos d’assetjament sexual a companyes traductores a través de les xarxes socials. Aquests fets van ser el catalitzador de tot el que ja s’havia anat gestant, i es va crear oficialment la Comissió 8 de Març. Ara som quatre persones, i tenim presència a la Junta i a la Secretaria Tècnica.
Aquí teniu algunes imatges del #BrindisSororo! Moltes gràcies a totes per la participació! #SomAPTIC #8M pic.twitter.com/UZsGzPlxn0
— APTIC (@apticassociacio) March 9, 2020
Quins objectius té aquesta comissió durant el 2021?
La Comissió 8 de Març és un grup de treball que neix per explorar les opcions de les professionals del sector per fer front a l’assetjament sexual i la discriminació per raó de sexe dins de l’àmbit laboral que els és propi.
Primer de tot, atesa la complexitat del tema que ens ocupa, la Comissió 8 de Març vol formar-se i dotar-se d’eines per poder dirigir els seus projectes. També sumar mans al grup per poder arribar més lluny, i fer-ho amb una pluralitat d’enfocaments.
Seguidament, tot aquest bagatge que es vagi acumulant es vol traslladar al gruix dels membres de l’APTIC per donar-hi forma col·lectivament.
A més llarg termini, l’objectiu és el desplegament del pla d’acció i, com a gran ambició, estendre la influència del que s’hagi aconseguit al sector laboral en el seu conjunt.
Com inaugurareu la comissió?
Per donar el tret de sortida a la Comissió 8 de Març, organitzarem una activitat inaugural el proper Dia de la Dona Treballadora. Serà una activitat enfocada a captar incorporacions i exposar tota la feina que ja s’ha fet per posar fil a l’agulla.
Seguidament, l’elaboració del protocol contra l’assetjament sexual; el grup de suport mutu, que abastarà des de l’assessorament per a casos concrets fins a la conciliació laboral i familiar; l’obtenció d’una panoràmica de la perspectiva de gènere (o la seva manca) dins de l’entitat i el sector professional.
Com valoreu els serveis laborals de Suport Tercer Sector amb vosaltres?
Primer de tot, el servei laboral de Suport Tercer Sector esperona la reflexió individual i col·lectiva. L’auditoria laboral és una introducció al curs que val molt la pena, perquè són reflexions que no sempre venen fetes de casa. El que segueix durant el curs és una molt bona manera de donar els primers passos per explorar les opcions i eines que tenim al nostre abast, com també conèixer les obligacions que tenim com a entitat del tercer sector en matèria d’igualtat.
Recomanaríeu el servei de Suport Tercer Sector a altres entitats?
Sí. Poder comptar amb una formació de caràcter tècnic t’obre els ulls per poder escollir les diverses possibilitats d’enfocament. S’assenten els fonaments. Aquest és sens dubte un molt bon començament.
Un cop feta aquesta formació, però, cal anar més lluny: la perspectiva de gènere és un tema enormement complex, que engloba aspectes tant de l’àmbit global i cultural com del món més íntim, individual i subjectiu. Cal apropar-s’hi amb cautela i sensibilitat, però, alhora, amb fermesa i coratge; és una qüestió que ens afecta a totes en general, però d’una manera molt particular a cadascuna.