El calendari fiscal és una eina imprescindible per a les entitats, ja que les permet organitzar-se i complir amb les seves obligacions tributàries dins dels terminis establerts. Cada any, l’Agència Tributària publica les dates clau per a la presentació de declaracions i models fiscals, que varien segons l’activitat i les característiques econòmiques de cada organització. En aquest article, es detallen les principals obligacions fiscals per al 2025, incloent-hi models trimestrals i anuals d’IRPF, IVA i altres declaracions informatives.

Des del Servei econòmic de Suport Tercer Sector t’ajudem a presentar les declaracions fiscals de la teva entitat. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

Declaracions trimestrals de retencions de l’IRPF

Els models de retencions de l’IRPF s’han de presentar trimestralment. Cal tenir en compte els següents terminis:

  • De l’1 al 20 de gener s’ha de presentar la declaració de l’últim trimestre de l’any natural anterior. La domiciliació s’haurà de fer abans del 15 de gener
  • Atès que el 20 d’abril és diumenge i el 21 és Dilluns de Pasqua, que es festiu autonòmic, el termini de presentació a Catalunya és de l’1 al 22 d’abril. Per fer la domiciliació el termini és fins al 16 d’abril.
  • Al juliol passa el mateix que a l’abril, el 20 és diumenge. Per aquest motiu, el termini de presentació és de l’1 al 21 de juliol. La domiciliació serà com a màxim fins el 16 de juliol.
  • Finalment, l’última presentació de l’any es farà de l’1 al 20 d’octubre. La domiciliació s’haurà de fer abans del 15 d’octubre.

A continuació, es detallen els models que s’han de presentar trimestralment:

  • Model 111: declaració trimestral de les retencions en concepte de l’IRPF, quan s’han fet pagaments a persones físiques.
  • Model 115: declaració trimestral sobre les retencions i ingressos per rendes o rendiments procedents d’arrendaments o sotsarrendament d’immobles urbans, quan l’entitat té algun local llogat.
  • Model 123: declaració trimestral per presentar les retencions i els ingressos a compte de l’IRPFImpost sobre Societats i l’impost sobre la renda de no residents, quan s’han pagat interessos de préstecs no bancaris i d’altres rendiments de capital.
  • Model 216: declaració trimestral de les retencions de pagaments a persones físiques, empreses o entitats considerades no residents a Espanya a efectes fiscals, quan s’han abonat retribucions a persones físiques o jurídiques, no residents, que hagin fet treballs per a l’entitat dins de territori espanyol.
 

Declaracions anuals d’IRPF

Entre l’1 i el 31 de gener s’han de presentar els resums anuals, és a dir, les declaracions informatives que recullen les dades agregades de les declaracions trimestrals de retencions fetes durant l’any immediatament anterior.

  • Model 190: resum anual de les retencions de rendiments de treball o d’activitats professionals, entre d’altres que s’han produït al llarg de l’any. La presentació d’aquest model s’ha de realitzar, en cas que l’entitat hagi presentat algun model 111 durant l’exercici.
  • Model 180: resum anual de les retencions i ingressos dels arrendaments d’immobles urbans. En aquest cas, sempre que s’hagi presentat algun model 115 durant l’exercici.
  • Model 193: resum anual de les retencions i ingressos dels rendiments sobre el capital mobiliari. Cal haver presentat algun model 123 en l’exercici.
  • Model 296: resum anual de les retencions per l’impost sobre la renda de persones, entitats considerades com a no residents a l’Estat espanyol pel que fa a la fiscalitat. Aquest document, per tant, és necessari quan s’hagi presentat algun model 216 en l’exercici.

Així mateix, també cal tenir en compte altres models informatius que es presenten anualment, encara que no són resums de models ja presentats:

  • Model 182: declaració informativa dels donatius, donacions i aportacions rebudes, que donen dret a una deducció. Aquest model s’ha de presentar entre l’1 i el 31 de gener, per part de les fundacions i les associacions declarades d’utilitat pública i d’altres entitats que estiguin al règim fiscal de la Llei 49/2002.
  • Model 347: declaració informativa sobre les operacions (compres, vendes o subvencions cobrades) amb terceres persones, entitats, empreses o Administracions públiques  superiors a 3.005,06 euros (IVA inclòs) durant l’any natural al que correspongui la declaració. Aquest model s’ha de presentar entre l’1 i el 28 de febrer.
 

Declaracions d’IVA

Pel que fa a l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), les organitzacions hauran de presentar els següents models:

  • Model 303: declaració trimestral d’autoliquidació d’IVA.
  • Model 349: declaració informativa de les operacions (compra o venda) de béns o serveis duts a terme entre empreses o entitats subjectes a l’IVA, inscrites en el Registre d’Operadors Intracomunitaris d’Hisenda (ROI).
  • Model 390: resum anual de totes les autoliquidacions presentades durant l’exercici. L’han de presentar les entitats que hagin tramitat algun model 303. Només s’ha de presentar entre l’1 i el 30 de gener.

Pel que fa als terminis de presentació, cal considerar el següent:

  • La primera presentació de l’any, que correspon al quart trimestre de l’any anterior, entre l’1 i el 30 de gener. La domiciliació, en cas que surti a pagar, es podria fer fins el 20 de gener.
  • Atès que el 20 d’abril és diumenge i el 21 és Dilluns de Pasqua i festiu autonòmic, el termini de presentació a Catalunya és de l’1 al 22 d’abril. Per fer la domiciliació el termini és fins al 16 d’abril.
  • Al juliol passa el mateix que a l’abril, el 20 és diumenge. Per aquest motiu, el termini de presentació és de l’1 al 21 de juliol. La domiciliació serà abans del 16 de juliol.
  • Finalment, l’última presentació de l’any es farà de l’1 al 20 d’octubre. La domiciliació s’haurà de fer abans del 15 d’octubre.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai