El model 111 s’utilitza per poder declarar i ingressar a l’Administració tributària les retencions de l’impost sobre la renda de les persones físiques que les entitats hagin de fer per determinats pagaments. Si necessites més informació no dubtis a contactar amb el nostre servei econòmic

Cal recordar que l’IRPF no és un impost que afecti directament les entitats no lucratives, que són persones jurídiques. Aquest impost és un tribut que només afecta les persones físiques. Per tant, no suposa en cap cas una despesa addicional per a l’entitat.

Ara bé, les organitzacions que satisfacin (és a dir, que paguin) determinades rendes o imports a personal contractat laboralment, que hagin contractat els serveis d’algun/a professional autònom/a conferenciant, que hagin lliurat algun premi o que paguin beques sí que tenen una obligació fiscal regulada per la normativa de l’IRPF que, principalment, es recull a la llei de l’IRPF i al reglament que la desenvolupa.

Lògicament, aquestes quantitats retingudes cal ingressar-les posteriorment a l’Agència Tributària, operació que es farà mitjançant el model 111 de declaració d’ingrés.

Qui ha de presentar el model

L’obligació que tenen algunes entitats de retenir i d’ingressar posteriorment les retencions queda recollida a la llei de l’IRPF (Llei 35/2006) i al reglament de l’IRPF (Reial decret 439/2007). S’hi estableix que qualsevol persona jurídica (com són les associacions fundacions) que satisfaci determinat tipus de rendes està obligada a fer la tasca de retenir, per compte d’Hisenda, un determinat import que representa un pagament a compte de l’IRPF de la persona que rep aquestes rendes.

Les rendes sotmeses a retenció es detallen a l’article 75 del reglament anteriorment esmentat. Aquest article conté tres apartats: en el primer i el segon es detallen les rendes subjectes a retenció i en el tercer apartat, les que hi resulten exemptes.

Per tant, per estar obligada a presentar el model 111, cal que l’entitat satisfaci rendiments en concepte de:

  • Rendiments del treball: perquè tingui personal contractat laboralment o bé conferenciants que no siguin professionals autònoms/es.
  • Rendiments d’activitats professionals: perquè algun professional autònom/a els hagi emès una factura.
  • Beques premis atorgats per un import superior als 300 euros.

Aquests són els més habituals per a les entitats no lucratives, però es pot consultar el detall complet de les rendes sotmeses a retenció al text de l’article 75 anteriorment esmentat.

Modalitat i terminis de la presentació del model 111

Aquest model només es pot presentar de forma telemàtica. Els terminis de presentació són els següents:

  • Entre l’1 i el 20 d’abril, amb relació a les quantitats satisfetes i retingudes al primer trimestre de l’any natural (de gener a març).
  • Entre l’1 i el 20 de juliol, amb relació a les quantitats satisfetes i retingudes al segon trimestre de l’any natural (d’abril a juny).
  • Entre l’1 i el 20 d’octubre, amb relació a les quantitats satisfetes i retingudes al tercer trimestre de l’any natural (de juliol a setembre).
  • Entre l’1 i el 20 de gener de l’any següent, amb relació a les quantitats satisfetes i retingudes al quart trimestre de l’any natural (d’octubre a desembre).

El termini s’escurça en cinc dies en cas de domiciliar el pagament de l’import i si el darrer dia de presentació de cada trimestre cau en dissabte, diumenge o festiu nacional, s’allarga al primer dia laborable posterior a la data habitual.

Altres obligacions relacionades amb aquest model

Abans de presentar el primer model 111, l’entitat haurà de comunicar a Hisenda que comença a satisfer rendiments sotmesos a retenció. La comunicació es fa mitjançant la presentació del model 036 i el termini per fer-ho és d’un mes a partir del moment en què es genera l’obligació.

De la mateixa manera, en el moment en què es deixen de satisfer els rendiments, caldrà fer una nova declaració censal per comunicar la baixa en el cens de retenidors. El termini també serà d’un mes a partir del moment en què cessi l’obligació.

Al mes de gener de l’any següent, caldrà presentar una declaració informativa amb el detall de tots els imports satisfets i retinguts, especificant quins han estat els perceptors/es i en quin concepte s’han abonat les quantitats satisfetes, entre altres dades: és el model 190.

Finalment, l’entitat estarà obligada a emetre un certificat a cada perceptor/a amb el total de quantitats satisfetes al llarg de l’any i de les retencions que se li han practicat, perquè tingui les dades necessàries per confeccionar la seva declaració de la renda.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai