La Gasol Foundation és una entitat del Club Suport que fa més de deu anys que treballa per promoure hàbits de vida saludable i així, prevenir l’obesitat infantil. Martín Tribaldos és tècnic de comunicació i aliances de la fundació.

Quines són les principals línies d’actuació de la Gasol Foundation?

La fundació té l’objectiu de promoure hàbits de vida saludable entre els nens i nenes i les seves famílies. I d’aquesta manera, prevenir l’obesitat infantil. Per una banda, impulsem la recerca científica. Amb l’estudi ‘PASOS’, que ja té dues edicions, analitzem els hàbits d’activitat física, ús de pantalles, alimentació, son i benestar emocional dels nens i nenes de vuit a setze anys a tota Espanya. Amb els resultats, implementem programes de promoció d’hàbits de vida saludable dirigits a famílies que viuen en situació de vulnerabilitat socioeconòmica.

A més, treballem per sensibilitzar la població sobre la importància dels hàbits de vida saludable, i les conseqüències de l’obesitat. Ho fem a través de jornades familiars com ‘La Saludable‘, o esdeveniments amb esportistes, experts/es i divulgadors/es com la ‘Jornada Actívate’ o ‘PL4NETS’. Finalment, duem accions d’incidència pública per situar l’obesitat infantil en el centre de l’agenda política i social. L’elaboració del primer ‘Plan Nacional para la Reducción de la Obesidad Infantil’ és la nostra contribució més significativa en aquesta àrea.

Quin impacte té l’obesitat infantil en qui la pateix?

L’obesitat és una de les pandèmies més importants del segle XXI, segons l’OMS. Les seves conseqüències es donen a curt, mitjà i llarg termini i afecten tant l’àmbit físic-motriu com el psicològic, social i fins i tot econòmic.

La prevalença d’obesitat infantil està relacionada amb un major risc de viure aquesta situació en l’edat adulta. Això fa que augmentin les probabilitats de patir malalties cròniques no transmissibles com el càncer, la diabetis, o problemes cardiovasculars. L’obesitat també pot tenir un impacte negatiu en l’àmbit psicològic, com una disminució de l’autoestima. En l’àmbit social amb una major dificultat de socialitzar, afectant el rendiment escolar, o amb situacions d’assetjament escolar.

Per què és importar treballar i potenciar els hàbits saludables en la infància?

La infància és una etapa fonamental per a l’adquisició d’hàbits de qualsevol mena. Per això és important que aquests siguin tan saludables com sigui possible. Es tracta que tots els nens i nenes tinguin l’oportunitat de créixer de forma saludable i, d’aquesta manera, puguin desenvolupar tot el seu potencial.

L’adquisició d’hàbits de vida saludable des de la infància fa que sigui molt més fàcil mantenir aquests hàbits a l’adolescència i a la vida adulta. Per això, és clau involucrar tota la família i que aquests estils de vida siguin compartits i divertits.

De quina manera la societat pot afavorir els hàbits saludables?

L’obesitat infantil és una problemàtica complexa, i per aquest motiu, és necessari que tota la societat s’involucri en la promoció d’hàbits saludables. Ara mateix, vivim en un entorn obesogènic, en el qual seguir estils de vida poc saludables és l’opció més fàcil. Per canviar-ho, cal que les famílies, els centres educatius i sanitaris, les entitats esportives, les empreses, el sector públic i científic treballin plegats.

En moltes ocasions, el primer pas és ser conscient de les oportunitats de seguir un estil de vida saludable en el nostre dia a dia, escollint opcions saludables a l’hora de moure’ns, de fer la compra, d’establir les nostres rutines de son, o en compartir els nostres sentiments amb la família i els amics i amigues. Cal que aquestes opcions siguin les més fàcils d’adoptar i que siguin atractives per a infants i adults.

Què és el projecte ‘PRESAFALÍN’?

PRESAFALÍN’ és un projecte de promoció d’hàbits de vida saludable dirigit a la primera infància, és a dir, dels zero als sis anys. L’evidència científica ha demostrat que en aquestes edats ja es donen situacions d’excés de pes que impacten de forma negativa el desenvolupament dels infants. Així, ‘PRESAFALÍN’ porta tres edicions a Catalunya i ara, a tota Espanya, treballant en l’autoeficàcia i la resiliència parental perquè les famílies participants puguin compartir els hàbits saludables des de ben petits.

PRESAFALÍN’ és possible gràcies al compromís de Grupo IFA, i ha estat reconegut per la seva innovació a la 6a edició de l’Informe d’Innovació en Gran Consum elaborat per l’Institut Cerdà, i pels premis del Pacte Mundial de les Nacions Unides per la seva contribució a la reducció de les desigualtats socials Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 10).

Com poden la ciutadania i les entitats col·laborar amb la Gasol Foundation?

La manera més fàcil i efectiva de col·laborar amb la Gasol Foundation és a través del programa de socis i sòcies, que vam engegar fa un parell d’anys. Totes les persones que col·laboren regularment amb la fundació passen a ser ‘tripulants’ en el viatge saludable, rebent beneficis com un lot de benvinguda, informació exclusiva sobre els nostres programes, reunions anuals amb el nostre president, Pau Gasol, i moltes sorpreses més.

Totes les contribucions es destinen als programes i activitats de promoció d’hàbits de vida saludable dirigits a infants i famílies en situació de vulnerabilitat socioeconòmica. Qualsevol persona pot començar a col·laborar a través del web.

Per què vau escollir formar part del Club Suport Tercer Sector? Què aporta a l’entitat treballar amb una altra organització del tercer sector?

Vam decidir formar part del Club Suport Tercer Sector perquè consideràvem positiu comptar amb el suport i l’assessorament d’una entitat que té un coneixement profund del tercer sector.

Per una altra banda, com a fundació, ens agrada treballar amb altres entitats que, més enllà del benefici econòmic, contribueixen a generar un canvi social. A més a més, tenim el convenciment que el treball en xarxa sempre té molts beneficis per a totes les parts implicades.

👉 Vols formar part del Club Super Tercer Sector? Inscriu-te i gaudeix dels avantatjes!

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai