L’estrès laboral normalment s’ocasiona quan les persones treballadores tenen la vivència que la relació del rendiment que se’ls demana amb els recursos (temps, eines, capacitats o formació, entre d’altres) que disposen està descompensada. Així mateix, també pot ser causada per conflictes laborals o condicions laborals i de conciliació dolentes, entre d’altres.

És crucial que els departaments laborals i de prevenció de riscos entenguin que si les persones treballadores estan exposades a un nivell d’estrès elevat i constant en el temps tindrà efectes negatius en la seva salut i en l’organització. Per aquest motiu, és important que tinguin present quines són les conseqüències de l’estrès laboral i com es poden prevenir i combatre.  En cas de dubte sobre aquesta qüestió o si necessiteu més informació podeu contactar amb el nostre Servei Laboral.


Quines conseqüències té?

Respecte a les conseqüències de l’estrès laboral, cal diferenciar entre les implicacions que té per a les persones treballadores, a les entitats i a l’Administració pública.

Pel que fa a les treballadores i treballadors, aquesta realitat es caracteritza per portar la persona al límit, provocant esgotament mental i físic. A continuació, s’expliquen algunes de les respostes de l’organisme:

  • Trastorns mentals: ansietat, addicions, depressió, trastorns del son o fòbies, entre d’altres.
  • Malalties físiques: migranyes, hipertensió arterial, arrítmies cardíaques, úlceres gastrointestinals, dificultat en la respiració, dolor crònic o trastorns immunològics, entre d’altres.

Per a les organitzacions i l’Administració pública, suposa un gran cost administratiu, logístic i econòmic, ja que moltes persones treballadores necessiten la baixa a causa de les patologies causades per l’estrès laboral.


Com es pot prevenir?

Per tal d’aconseguir prevenir l’estrès laboral, les organitzacions poden treballar des de diferents nivells. Seguidament, s’expliquen algunes de les actuacions que poden desenvolupar les entitats:

  • Assegurar-se que la política corporativa de l’organització va en consonància amb la cura de les persones treballadores i que no potencia situacions ni climes laborals que afavoreixin l’estrès.
  • Revisar les distribucions de les càrregues de feina, per assolir que siguin equitatives i que les persones treballadores tinguin els recursos necessaris per desenvolupar-les.
  • Garantir la desconnexió digital i vetllar perquè es facin el menor d’hores extres possibles és essencial perquè les persones puguin descansar i recarregar energia.
  • Fomentar la conciliació és un factor clau perquè les persones treballadores puguin compaginar la vida laboral i personal (horaris flexibles, teletreball o guarderies, entre d’altres).
  • Invertir i fomentar la formació de la plantilla també és clau perquè puguin assumir noves tasques sense que se senti desemparada i sobrepassada.
  • Establir i donar difusió dels canals de comunicació segurs per explicar problemes o surgències relacionades amb la feina o el clima laboral.

Finament, l’entitat pot tenir un paper rellevant pel que fa a la gestió emocional del personal, oferint tallers sobre meditació, relaxació o habilitats socials, entre d’altres.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai