Els conflictes laborals són situacions problemàtiques que poden afectar la salut mental i el rendiment dels treballadors i treballadores. Poden sorgir per diverses causes com ara la manca de recursos, la sobrecàrrega de feina, la mala distribució de les tasques, la mala comunicació o un ambient molt exigent. Per això, és important que les empreses i entitats detectin aquestes situacions per prevenir el malestar de les persones treballadores, la seva productivitat i el seu rendiment.

L’Ajuntament de Barcelona ha creat la guia ‘Gestió positiva del conflicte a les associacions: Mediació‘ per ajudar les organitzacions a abordar aquests conflictes.

Principals causes dels conflictes laborals

Causes que poden donar lloc a conflictes laborals:
  • Manca de recursos: quan els recursos per desenvolupar la feina són limitats, poden causar descontent entre les persones treballadores, el que pot ocasionar conflictes.
  • Sobrecàrrega de feina: quan les persones treballadores assumeixen una càrrega superior a la corresponent, això causa descontent i estrès, qüestions que poden desenvolupar en conflictes.
  • Mala distribució de les tasques: quan el volum de feina és desequilibrat entre l’equip, és molt probable que acabi en conflicte, ja que les persones que tenen més feina es poden sentir explotades i tractades de forma injusta.
  • Mala comunicació: tenir una comunicació fluida i eficaç és clau per mantenir un bon ambient laboral i evitar conflictes perquè, en cas contrari, es poden ocasionar malentesos i obstacles en el desenvolupament de la feina.
  • Ambient molt exigent: situació habitual quan s’exigeix una càrrega de feina superior a l’assumible o els temps assignats per a les tasques no són realistes. Aquest escenari fa que l’equip sigui més susceptible a patir conflictes per la situació d’estrès, sobretot si és constant.

Tipus de conflictes

És crucial que l’entitat identifiqui quina mena de conflictes hi ha per poder preveure’ls i abordar-los quan calgui:
  • Conflictes estructurals: desencadenats per desigualtats entre la plantilla, amb problemes en la divisió de la feina i les responsabilitats.
  • Conflictes de relacions: són deguts al desgast de les relacions laborals. Normalment, estan agreujats per la mala comunicació.
  • Conflictes d’interessos: quan una o més persones entenen que els seus interessos estan afectats pels de les altres.
  • Conflictes de valors: situacions on els valors de les persones es veuen enfrontats i almenys una de les parts intenta imposar les seves idees.
  • Conflictes d’informació: causats per rumors o informacions falses.

Com es poden preveure els conflictes?

Per tal de poder preveure el màxim possible els conflictes laborals, és important tenir en consideració les següents qüestions:

  • Tenir empatia: posar-se en el lloc de les altres companyes és clau per evitar i/o treballar els conflictes.
  • Clara organització de l’entitat: tenir definida de manera efectiva les responsabilitats i les tasques de cada lloc de feina ajuda a preveure conflictes entre els o les companyes i les persones responsables.
  • Bona comunicació interna: és crucial que hi hagi respecte i educació entre les persones treballadores, així com una comunicació fluida i un espai de confiança.
  • Establir un espai de diàleg: els equips han de poder dialogar, negociar i arribar a acords per tal d’evitar els possibles conflictes.

Com resoldre els conflictes laborals?

Tot i que s’intenten evitar els conflictes laborals, no sempre és possible. Per aconseguir acords i solucions és aconsellable seguir els següents passos:
  • Detecció del conflicte: és el pas fonamental per intentar arribar a acords. S’ha de fer com més aviat millor per reduir al màxim els possibles danys ocasionats.
  • Dimensió: és clau detectar quina és la dimensió del conflicte, pot ser a escala interpersonal, afectant dues persones o un grup reduït, tot un departament o directament al conjunt de l’entitat.
  • Identificació de les persones implicades: s’ha de definir quines són les persones implicades, sigui directament o indirectament. Així mateix, és important considerar les diferents versions de les persones implicades.
  • Mediació: és el procés de resolució de conflictes. Permet que les parts implicades puguin comunicar-se i expressar els seus punts de vista i arguments amb la figura de la persona mediadora. El mediador/a té la missió de facilitar el diàleg entre les parts afectades, assegurant l’equitat comunicativa, la llibertat i la igualtat entre les persones locutores.
  • Negociació: és un mecanisme essencial per arribar a una solució. S’exposen els interessos de les dues parts amb la finalitat d’arribar a una resolució positiva per a totes les parts afectades.
  • Solució: és crucial que totes les persones afectades estiguin d’acord amb la resolució del conflicte, ja que del contrari és probable que torni a sorgir el mateix conflicte o empitjori.
  • Avaluació estratègica: s’haurà de fer un seguiment i una avaluació de la resolució del conflicte, per tal d’assegurar que realment s’ha solucionat. Així mateix, s’haurà d’avaluar el procés de la resolució per detectar possibles errors i millorar.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai