La igualtat de gènere s’ha de treballar des de tots els àmbits i, en especial, en l’educatiu. És per això que Fundesplai va treballar durant dos anys una proposta educativa centrada en la igualtat de gènere. La proposta, anomenada ‘Encoratja’t’, va arribar a 85.000 nois i noies durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019. En concret, el projecte es va destinar a escoles, esplais i espais educatius com ara cases de colònies o casals de joves.

Avui més que mai s’han d’adoptar els valors d’Encoratja’t perquè el respecte, la igualtat, les actituds de cooperació i cura i la cultura de pau constitueixin el pilar fonamental de la nostra convivència. Esperem que totes aquestes propostes contribueixin a la reflexió crítica sobre la societat que ens envolta i sobretot a continuar obrint totes les possibilitats perquè les nenes i nens puguin créixer en valors.

Susagna Escardíbul

Pedagoga, Fundesplai

Amb aquesta iniciativa es va donar l’oportunitat als infants i joves de participar en diferents activitats per convertir-se en agents actius en la construcció d’una societat més igualitària i lliure de qualsevol forma de violència.

L’equip d’Innovació i Continguts de Fundesplai va crear una proposta educativa en la qual es van analitzar des d’una visió coeducativa els jocs, els espais, les lectures i els personatges dels eixos d’animació. També van revisar el llenguatge per fer-lo més inclusiu i menys sexista.

Campanyes de sensibilització

Fundesplai va organitzar diverses activitats amb infants, famílies i la comunitat per parlar del que significa avui ser nen o nena. Van debatre sobre la influència que tenen els mandats de gènere tradicionals i la necessitat de superar-los. Es van esforçar a ampliar els models de referència, especialment respecte a les dones, posant en relleu les seves contribucions valuoses.

Les activitats també van centrar-se en la prevenció de l’assetjament i van obrir un diàleg amb els infants per parlar de l’afectivitat i la sexualitat sense prejudicis.

Es van organitzar campanyes col·lectives de sensibilització a les comunitats. D’una banda, la creació de ‘Colles encoratjades’, nenes i nens que aprofiten la força del grup per mediar en la resolució dels conflictes. D’altra banda, la commemoració de dates internacionals com a mitjà de sensibilització.

Una de les activitats a destacar d’Encoratja’t és el projecte que es va fer de vídeos curts amb joves dels esplais on reflexionaven sobre igualtat. A més, també es van fer entrevistes a persones expertes en igualtat de gènere i violència sexista.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai