La crisi sanitària, social i econòmica provocada per la Covid-19 ha impactat durament en el dia a dia de les entitats del tercer sector. N’estem patint els efectes sobretot les associacions més petites i menys professionalitzades. Davant d’un cop tan imprevisible i amb conseqüències que sembla que perduraran en el temps, el tercer sector ha d’adaptar-se als canvis per poder sobreviure.

L’equip de Suport Tercer Sector treballem diàriament amb tot tipus d’entitats (associacions, fundacions, cooperatives…) i hem detectat almenys quatre oportunitats o reptes que hem d’encarar amb urgència des del tercer sector a Catalunya.

1. Tenir més incidència política i social

El tercer sector hauríem de tenir un rol més actiu i visible en el disseny de les polítiques públiques. Durant els primers mesos de pandèmia no érem a l’agenda, tot i estar tirant endavant tasques essencials per a col·lectius vulnerables i per a la societat en general. Hem de donar més valor a la nostra feina i participar en les polítiques de les administracions catalanes, estatals i europees. Hem de formar part dels òrgans de decisions d’aquest país.

Tenim molt camí per recórrer en l’àmbit de la incidència política i social, però ja s’estan fent passes. Per exemple, amb la proposta de llei del tercer sector que s’està treballant a Catalunya. “També estem treballant per disposar d’una llei d’acció concertada que posi en valor en valor l’aliança com a socis estratègics amb l’administració pública. Per últim, el passat 11 de desembre es va presentar el document de bases de la futura llei de l’economia social i solidària i fa poques setmanes es va publicar també l’avantprojecte de foment de l’associacionisme.

S’estan impulsant, doncs, moltes accions que afecten de ple el tercer sector i és fonamental que les entitats juguem bé les nostres cartes. La continuïtat del sector dependrà en gran mesura de l’aprovació d’aquestes normatives. D’aquesta manera es garantirà el reconeixement i la importància del tercer sector i que les entitats hi treballem plegades per aprofitar l’oportunitat.

2. Mantenir els llocs de feina i formar els equips

Arran de la pandèmia, mantenir els llocs de treball de les organitzacions s’ha convertit en un altre gran repte del sector i una prioritat per la viabilitat de les nostres organitzacions. Des de Suport Tercer Sector, hem tramitat de forma gratuïta més de 80 ERTO d’entitats no lucratives des del mes de març, una xifra que representa gairebé la meitat de les entitats a les quals oferim serveis de gestió laboral. Aquest elevat percentatge situa el tercer sector en una situació fins i tot pitjor que el de les pimes. I tot i això, de la situació de les entitats del tercer sector, no se’n parla.

És un repte cuidar dels equips des d’una vessant emocional (sobretot per als que es dediquen a l’atenció directa) i apostar per la formació del personal. Primer, per garantir que tothom sàpiga fer servir les eines imprescindibles per teletreballar (programes informàtics col·laboratius i de gestió, apps per registrar les jornades laborals a distància, eines per fer videoconferències…).

Segon, per garantir la seguretat de les dades i de la continuïtat de les nostres activitats en un moment en què moltes persones utilitzen equips personals per treballar.

Tercer, per millorar la gestió i comunicació dels equips a distància. Cal treballar de manera més descentralitzada i per objectius, com s’ha fet durant aquests últims mesos, per actuar més ràpid i eficientment davant d’urgències. També cal repensar com gestionem les càrregues de feina, la conciliació i la generació de confiança entre entitat i el personal contractat i també amb el voluntariat.

3. Buscar noves vies de finançament i garantir la viabilitat econòmica dels projectes

Moltes entitats han hagut de reestructurar el conjunt de despeses i ingressos de l’organització per garantir la viabilitat econòmica a final de mes. Això ens està obligant a ser més eficients, a intentar complir la nostra missió amb menys recursos, i a redefinir la forma amb què hem estat prestant els nostres serveis fins ara.

El repte a curt termini és millorar la liquiditat i a mig termini, garantir-ne la viabilitat econòmica. Per problemes de tresoreria, hi ha entitats que s’han vist obligades a demanar línies de crèdit i a acollir-se a l’ajornament de pagaments d’impostos i de la quota de la seguretat social. Des de fa mesos que pagar les nòmines a final està essent ser un repte important per a moltes entitats. I a això s’hi afegeixen les dificultats per cobrar quantitats pendents amb les administracions i els contractes anul·lats a causa de la crisi.

A més, els ingressos provinents de les donacions estan disminuint perquè moltes persones i empreses donants estan també en una situació precària. Costarà un temps que aquesta tendència canviï. Per tant, les entitats haurem de buscar noves vies de finançament. Una manera d’aconseguir ingressos és potser a partir de les noves necessitats detectades, o generant nous serveis o noves formes de prestar-los. Els fons europeus també haurien de tenir un impacte important al sector.

Caldrà veure si és una tendència o només una situació puntual però aquests darrers mesos de 2020 ens estem trobant moltes entitats que s’estan adreçant a Suport Tercer Sector perquè les ajudem a dissoldre’s. Cal que les entitats petites rebin més ajudes i recursos, si no volem que en un futur només sobrevisquin les organitzacions grans.

4. Transformació digital

Hem de superar la bretxa digital que separa les entitats grans i les petites i ajudar a minimitzar aquesta bretxa digital a la població amb menys recursos. La pandèmia ens ha obligat a fer canvis tecnològics per treballar de forma remota. La comunicació entre equips també ha de canviar i tot i que ja n’estiguem aprenent (utilitzem eines de videoconferència o de seguiment de tasques i projectes), tenim molts reptes per endavant. Hi ha entitats que encara tenen tota la documentació en paper i que durant el confinament no van poder fer la comptabilitat perquè no tenien la informació a l’ordinador o no poden fer segons quins tràmits perquè no tenen encara un certificat digital o el tenen però el saben fer servir.

La situació de pandèmia ens ha servit a les entitats per adonar-nos de la necessitat de fer canvis en temes digitals i en la forma de treballar. Moltes de les entitats amb qui col·laborem ja utilitzen, per exemple, els nostres escriptoris virtuals per treballar des del núvol de forma remota. També estem canviant les eines que fem servir per a la captació de fons. En definitiva, més enllà de l’ús d’eines concretes, com a sector estem obligats a adaptar-nos a aquest nou paradigma per millorar la nostra gestió.

Per a més informació sobre els serveis d’assessorament i acompanyament que oferim des de Suport Tercer Sector, no dubteu a contactar-nos.

 

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai