A dia d’avui, la tecnologia ha obert un gran ventall de possibilitats que fan més fàcil el dia a dia d’una entitat, les seves activitats i les maneres de captar fons i fer arribar donatius. Una de les formes més pràctiques i que ofereix més facilitats i comoditats a l’hora de realitzar un donatiu és a través de l’aplicació Bizum. Amb uns pocs passos a seguir permet fer una donació des del mòbil de forma immediata.

Aquest servei és totalment gratuït. No té cap taxa de servei o comissió, ni per a les persones donants, ni per a les entitats. Això sí, compta amb uns límits pel que fa a les quantitats que es poden transferir. Per norma general, l’import mínim són 50 cèntims i el màxim, 500 euros. Tot i això, aquests són els barems generals, així que és recomanable confirmar-los amb l’entitat bancària en qüestió abans de donar-se d’alta al servei.

Bizum traslladarà a l’entitat no lucrativa el NIF i el nom de la persona donant, i la informació es podrà obtenir a través de l’extracte. Normalment, la transacció és molt ràpida tot i que no hi ha un termini establert per a la recepció dels diners.

El servei té l’opció de mantenir-se actiu durant tot l’any o només durant el període que duri una campanya concreta. D’aquesta manera es poden tenir diferents bizums per a les diferents campanyes de l’entitat.

Què ha de fer l’entitat per activar l’opció del Bizum?

Perquè una associació o fundació es doni d’alta com a ONG a la plataforma Bizum per la recepció de donatius cal que l’entitat empleni un formulari i un contracte amb totes les dades sol·licitades per l’entitat bancària. Aquest document ha de ser signat per les persones apoderades corresponents i de forma duplicada.

Per tramitar l’alta al Bizum d’una entitat bancària en concret, caldrà enviar una còpia escanejada del contracte i el formulari emplenat. A més, l’associació o fundació haurà de facilitar el seu codi de cinc xifres, que serà el que utilitzaran les persones donants en el moment de transferir donatius. Així mateix, l’entitat sense ànim de lucre haurà d’enviar els dos contractes originals signats.

Respecte als certificats fiscals, s’hauran de realitzar des de l’entitat. Per exemple, des d’una entitat bancària com Caixabank, la informació dels donatius s’extreu del Quadern 43 que es pot sol·licitar des de CaixaBank Nowen, a la pestanya ‘Fitxers’, menú ‘Recepció de fitxers’ i botó ‘Fer una nova petició’ i triant l’opció ‘extracte de moviments dels seus comptes’.

D’altra banda, es recomana fer una petició periòdica i així no haver de sol·licitar-ho cada mes. En el cas de Caixabank, el fitxer el tindran disponible el dia corresponent en la mateixa pestanya ‘Fitxers’ i menú ‘Recepció de fitxers’.

Pasos a seguir per a les persones donants

Primer de tot, la persona usuària accedeix des del seu mòbil a l’aplicació de la seva entitat bancària, i des d’allà a Bizum. Seguint amb l’exemple de Caixabank, els seus clients/es tenen l’accés al Bizum a través de l’opció d’’Enviament Diners’ de l’aplicació de Caixabank Pay.

A continuació, apareixen les tres opcions que ofereix l’aplicació: enviar diners, sol·licitar diners o fer una donació. S’haurà de clicar en aquesta última opció. Seguidament, la persona usuària ha d’indicar el codi de cinc posicions numèriques de l’ONG a la qual vol realitzar el donatiu, l’import i el concepte.

Al següent pas es mostren les dades del donatiu, apareix el nom de l’entitat, i la persona usuària ha de continuar l’operació. D’aquesta manera, el donatiu ja s’ha realitzat. Si el/la donant desitja rebre un certificat fiscal haurà de contactar amb l’ONG. Podrà consultar les dades de contacte a través de la web de Bizum.

Ja per finalitzar, els i les usuàries poden sol·licitar un comprovant de l’operació a la seva entitat bancària, que rebrà per correu electrònic. S’ha de tenir en compte que aquest comprovant, en cap cas serà el certificat fiscal.

Font: Xarxanet

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai