Les entitats no lucratives de caràcter social estan exemptes de pagar l’IVA del material sanitari que comprin fins al dia 30 d’abril del 2021. El Govern ha ampliat la data límit, que en un inici es va fixar al 31 de juliol. Fa uns mesos es va aprovar una primera pròrroga, en la qual es va allargar la vigència de la mesura fins a l’octubre del 2020.  

Veient que continuarà sent necessari durant bastants mesos més l’ús de mascaretes i altres productes sanitaris, el Govern ha tornat a aprovar una nova pròrroga. Aquesta vegada, s’estén la vigència de l’exempció fins al mes d’abril de l’any vinent. Això suposa que, durant cinc mesos més, els proveïdors/es no poden carregar IVA a les compres de determinats productes sanitaris que facin les entitats.

Aquesta mesura està contemplada al Reial Decret 15/2020, del 21 d’abril, i a la llei del teletreball, del 23 de setembre. A la primera normativa es detalla que només n’estan exemptes les entitats sense ànim de lucre de caràcter social quan siguin compradores o destinatàries de determinats productes sanitaris. Cal destacar que la mesura no perjudica l’empresa venedora, perquè es manté l’opció de deduir l’IVA suportat a les seves compres.

Aquesta mesura fiscal pot ser de molt interès per a associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre, en un moment en què moltes es veuen forçades a comprar material sanitari (mascaretes, guants…) per complir amb els protocols de seguretat per prevenir el contagi per coronavirus. De fet, des de Suport Tercer Sector hem rebut diverses consultes d’entitats sobre com beneficiar-se d’aquesta exempció. En aquest article volem posar-hi una mica de llum.

Productes sanitaris sense IVA

El llistat de productes sanitaris exempts d’IVA per a entitats no lucratives es troba a la pàgina 55 de l’annex del Reial Decret que podeu consultar aquí. Entre els productes de la llista, actualitzada aquest setembre, es troben els següents:

  • Mascaretes (quirúrgiques, FFP2 i FFP3).
  • Guants.
  • Sabó per a mans.
  • Dispensadors de desinfectant per a mans.
  • Ulleres
  • Bates
  • Termòmetres.
  • Dispositius mèdics.
  • Cascs.

Entitats beneficiades

Les associacions i fundacions que volem comprar material sanitari sense IVA han de complir amb els requisits de l’article 20.3 de la Llei 37/1992, de l’IVA, per ser considerades de caràcter social:

  • No tenir finalitat lucrativa o dedicar els beneficis eventualment obtinguts al desenvolupament d’activitats exemptes de la mateixa naturalesa.
  • Els càrrecs de presidència, patronat o representant legal hauran de ser gratuïts i no tenir interès en els resultats econòmics de l’explotació per ells mateixos o mitjançant una persona interposada.
  • Les persones sòcies, comuneres o partícips de les entitats o establiments i els seus cònjuges o parents consanguinis, fins al segon grau inclòs, no podran ser destinataris principals de les operacions exemptes ni gaudir de condicions especials en la prestació dels serveis. Aquest requisit només s’aplicarà quan es tracti de la prestació de serveis de l’article 20.1.14é (serveis culturals).
  • Que els materials estiguin inclosos entre els detallats a l’annex del RDL 15/2020 mencionat anteriorment.

Com demanar l’exempció d’IVA?

Les entitats que compleixen amb les condicions anteriors, han de demanar a les empreses proveïdores que no els apliquin IVA a les factures de les compres de mascaretes i altres materials sanitaris. Només cal detallar que es tracta d’una operació exempta.

Si l’empresa proveïdora es mostra disconforme possiblement és perquè desconeix la mesura, aprovada durant l’estat d’alarma i vigent fins al 30 d’abril del 2021. En aquest cas, podeu enviar-los alguns enllaços de la pàgina web de l’Agència Tributària on s’explica amb detalls la normativa.

Requisits per aplicar el tipus del 0% en la compra de material sanitari.

Dret a la deducció del venedor.

Com es documenta a la factura les entregues de material sanitari?

Si les entitats tenen el document de reconeixement de l’exempció de l’IVA de l’article 20.3 que s’expedia anteriorment a 2013, poden adjuntar una còpia a la sol·licitud. I si no ho tenen, poden crear un certificat on declarin que compleixen amb les condicions esmentades abans.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai