Què és un pagament a compte? Es tracta dels avançaments de diners que es fan durant un exercici fiscal amb l’objectiu de cobrir les obligacions tributàries. Malgrat que les entitats sense afany de lucre no tenen un objectiu lucratiu, això no les eximeix de complir amb determinades obligacions fiscals.

Des del Servei econòmic de Suport Tercer Sector t’ajudem amb les gestions fiscals de la teva entitat. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

Pagaments fraccionats a compte de l’Impost de Societats

Les organitzacions poden estar obligades a presentar l’Impost de Societats (IS) segons el règim fiscal al qual estiguin subjectes o bé si desenvolupen activitats econòmiques que generin rendiments. Aquestes entitats tenen, en alguns casos, l’obligació de realitzar pagaments fraccionats de l’Impost de Societats. L’obligació es genera o no en funció de quin hagi estat el seu resultat fiscal a la darrera declaració presentada del model 200.

Els pagaments fraccionats són avançaments parcials del deute fiscal, es fan periòdicament, als mesos d’abril, octubre i desembre, i es calculen d’acord amb el benefici fiscal que l’entitat sense ànim de lucre ha generat durant el període fiscal immediatament anterior. Per fer els ingressos a l’Agència Tributària s’utilitza el model 202.

Retencions a terceres persones

Les entitats sense ànim de lucre que contractin personal han de practicar retencions sobre els pagaments que efectuen. Les retencions s’apliquen, per exemple, a les nòmines del personal o als honoraris de persones col·laboradores externes, ja siguin professionals autònomes o bé col·laboracions puntuals.

Les retencions que corresponen a l’IRPF s’han d’ingressar a Hisenda mitjançant el model 111, el qual s’utilitza per fer la declaració. Durant els primers vint dies naturals dels mesos d’abril, juliol, octubre i gener, cal presentar el model. És important que l’organització calculi correctament les retencions, ja que és responsable de fer arribar els imports a l’Administració pública, anticipant així els impostos que les persones treballadores, professionals  o col·laboradores han de pagar en la declaració de la renda.

Altres retencions i pagaments a compte

Els pagaments a compte són una altra forma de pagament anticipat dels impostos, que es generen per determinades operacions, com els arrendaments de locals o l’obtenció de rendiments del capital mobiliari.

En el cas que l’entitat sigui la pagadora de la renda, cal fer una retenció que, posteriorment, s’ha de liquidar a Hisenda com un avançament a compte de l’impost corresponent (Societats, si la propietària del local és una persona jurídica, o IRPF si es tracta d’una persona física). Quan es tracta d’arrendaments, els ingressos a compte s’han de presentar trimestralment amb el model 115. Un cop a l’any, s’ha de presentar el resum anual informatiu amb el model 180.

Per als rendiments de capital, s’ha de presentar el model 123, que obliga també a presentar el model 193, resum anual de les retencions i ingressos sobre el capital mobiliari.

En cas que la propietària del local o la prestadora del capital sigui l’entitat (el cas contrari a l’anterior), la persona o empresa pagadora serà qui haurà de presentar aquests models, i l’entitat els haurà de posar com a acomptes al seu Impost de Societats, quan arribi el moment de declarar-lo.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai