Moltes organitzacions canvien de seu al llarg del temps o tenen més d’una on desenvolupen les seves activitats. Aquesta diversitat, en moltes ocasions, genera dubtes i s’ha d’entendre per poder comunicar correctament la situació a l’Administració pública corresponent. Si necessites ajuda o tens dubtes el noste equip econòmic et pot ajudar.

El domicili social

El domicili social d’una entitat és on radica l’administració direcció de l’organització i també el principal centre d’activitats. Ha de figurar en els estatuts de l’entitat. El més habitual és que, en el moment de la seva constitució, s’indiqui el domicili particular d’una de les persones sòcies fundadores de l’organització. Normalment, coincideix amb el domicili fiscal. Només en aquelles  situacions en què no s’hirealitzin activitats socials, els dos domicilis seran diferents.

Quan es demani per primer cop el NIF de l’entitat a l’Agència Tributària, el domicili social serà el que figuri a la targeta identificativa que emet l’organisme. Per poder canviar-lo, ja sigui perquè l’organització ha passat a disposar d’un local, o perquè disposant ja d’un, es trasllada a un altre, el primer que cal fer és modificar-ho als estatuts de l’organització. Quan la modificació estigui inscrita al registre, caldrà comunicar-ho a l’Agència Tributària per tal d’obtenir una nova targeta de NIF amb les dades correctes.

La notificació a Hisenda es farà mitjançant la presentació d’una declaració censal o model 036, on es marcarà l’opció de ‘canvi de domicili social’, a la casella 123, i s’omplirà l’apartat corresponent a la pàgina 2B. S’ha de presentar en un termini màxim d’un mes a partir de rebre la resolució de la inscripció registral de la modificació dels estatuts, de la documentació acreditativa d’aquesta inscripció en el registre. El més habitual, el Registre d’Associacions.

El domicili a efectes de notificacions

En cas que el canvi de domicili sigui provisional, o bé quan no és possible fer amb celeritat el tràmit de modificació d’estatuts necessari per canviar el domicili social, existeix la possibilitat de modificar el domicili a efectes de notificacions de l’Agència Tributària. La modificació s’ha de fer mitjançant la presentació d’una declaració censal o model 036, marcant la casella 124 i omplint l’apartat corresponent a la pàgina 2B. Però per fer el tràmit no caldrà aportar cap mena de documentació addicional.

Quan s’indica un domicili a efectes de notificacions diferent del domicili social o fiscal, totes les cartes procedents de l’Administració tributària, arribaran a aquell domicili.

Aquesta comunicació cada cop és menys habitual, ja que actualment les entitats reben totes les notificacions directament a la bústia electrònica de l’Agència Tributària.

Locals afectes a les activitats

Els locals afectes a l’activitat són tots els que, sense ser el domicili social ni fiscal de l’entitat, s’utilitzen per dur a terme el desenvolupament de les seves activitats.

Per exemple, si una organització disposa de diversos locals on fa de manera estable i continuada tallers o té alguna botiga, magatzem o delegacions tots aquests seran locals afectes a les activitats. No han de figurar en estatuts ni en el NIF de l’entitat, però és important comunicar-lo a l’Agència Tributària perquè en cas que l’organització faci en ells alguna de les activitats que no estan exemptes de tributació en l’Impost de Societats, podrà deduir les despeses que li originin els locals esmentats.

La comunicació dels locals a l’Agència Tributària, que està directament relacionada amb les altes, baixes i modificacions de l’Impost sobre Activitats econòmiques (IAE), s’ha de fer mitjançant la presentació d’una declaració censal o model 036, marcant la casella 127, pàgina 4 del model.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

 

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai