Sant Jordi és una de les festivitats més importants de Catalunya. Un dia marcat al calendari per la gran importància cultural que representa, però també és una jornada clau pel que fa a la captació de fons de moltes organitzacions. L’equip econòmic de Suport Tercer Sector pot ajudar-te en la gestió dels ingressos i despeses per a no tenir problemes amb l’Agència Tributària.

Quina diferència hi ha entre venda i donació?

La principal diferència, en el sentit més estricte de la paraula, és que la donació és quelcom que es fa de forma voluntària, sense contrapartida, i la venda és un intercanvi de béns. És important puntualitzar això, donat que es poden donar situacions en les quals es venguin roses o llibres i es puguin declarar com a donacions a l’entitat o associació.

Aleshores, cal deixar clar què és venda i què és donació. D’aquesta manera, les persones compradores ho tenen més fàcil. Una opció és fer servir una capsa o guardiola amb la qual separar els diners de vendes dels de donació, però també s’haurà de justificar l’ingrés d’aquests diners.

S’ha de declarar l’IVA?

Qualsevol activitat econòmica no exempta d’IVA s’ha de declarar, en el cas de Sant Jordi un 10% per cada flor i un 4% pels llibres; com és actualment en aquests tipus de productes. Aquesta declaració s’ha de fer mitjançant els models 303 i 390 d’hisenda.

Malgrat que hi ha persones o entitats que poden pensar que els ingressos generats en activitats puntuals de captació de recursos en dates concretes o significatives, com és el cas de la festivitat de Sant Jordi, estan exempts d’impostos, en realitat no és així. Les vendes s’han de declarar com a venda i els donatius, com a donatius, ja que es tracta de coses diferents.

Quins models podem haver de presentar?

Hi ha diferents modalitats en funció de com estigui registrada l’entitat i de com s’hagi gestionat la venda o captació de fons amb les roses i els llibres. Segons si es fa una venda o una donació, es podrien haver de presentar els següents models:

  • Model 303: és un model amb el qual, trimestralment, es fa la liquidació de l’IVA.
  • Model 390: és una declaració informativa on es fa el resum anual de l’IVA, recollint les dades que s’han pogut recollir amb el model 303 durant l’any.
  • Model 182: amb aquest model, es declaren els donatius, donacions i aportacions que una entitat ha rebut i donen dret a deducció. Per tant, el presentarien només aquelles entitats que estiguin en el règim fiscal de la Llei 49/2002.

Llei de mecenatge i com aplica

Gràcies a les modificacions que han entrat en vigor a 2024 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, hi ha noves vies de finançament disponibles per a les entitats que puguin aplicar aquest règim fiscal, que fins ara no estaven explotades o explorades. Es tractaria de la possibilitat de rebre donacions mentrestant les persones donants rebin una compensació simbòlica en forma de béns o serveis. En aquest cas, es podria interpretar que la venda de roses o llibres no és venda, sinó una donació amb aquest tipus de compensació simbòlica.

És important destacar que, en aquests casos, la contraprestació a la persona donant no podria superar el 15% del valor de la donació i que, en cas que es proporcionin les dades personals necessàries a l’entitat donatària, aquesta podria declarar-les i emetre el corresponent certificat perquè la persona donant pugui desgravar aquesta donació a la seva declaració de la Renda.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai