Per tal de recordar les obligacions fiscals que té cada entitat, és aconsellable consultar seguir el calendari fiscal de l’Agència Tributària on es recullen les dates d’inici i finalització dels pagaments dels diferents impostos.

Entre l’1 i el 21 d’octubre (ja que el dia 20, que normalment és la data en què finalitza el termini, enguany cau en diumenge) caldrà presentar les declaracions relatives a les retencions de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) i el pagament a compte de l’Impost de Societats (IS). Cal tenir en compte que la data límit per fer la domiciliació és el 16 d’octubre.

Des del Servei econòmic de Suport Tercer Sector t’ajudem a presentar les declaracions fiscals de la teva entitat. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem.

Declaracions d’IVA

El model 303 és el document amb el qual es duu a terme la declaració trimestral de l’IVA. Les entitats són les encarregades de recaptar-lo de les compres de productes o serveis que realitzin les persones consumidores a l’organització. Posteriorment, l’entitat presentarà l’IVA recaptat amb el model 303 i haurà de fer l’ingrés corresponent, és a dir, la diferència entre l’IVA repercutit (el que es cobra) i l’IVA suportat (el que es paga).

El model 349 és la declaració informativa amb la qual les entitats recullen i detallen les seves operacions intracomunitàries, és a dir, aquelles compravendes de béns o serveis realitzades amb una empresa o professional d’un altre estat membre de la Unió Europea. Ho presenten exclusivament les entitats que estiguin inscrites en el Registre d’Operadors Intracomunitaris (ROI) i que hagin fet alguna operació d’aquest tipus durant el trimestre corresponent.

Declaracions de retencions de l’IRPF

El model 111 és el formulari amb el qual s’ingressen les retencions de l’IRPF efectuades sobre pagaments fets en concepte de sousretribucions per col·laboracions o conferències, pagament al personal autònom o premis.

El model 115 és el document amb el qual es declaren les retencions ingressos a compte per les rendes o rendiments procedents de l’arrendament o sotsarrendament d’immobles urbans. Això significa que, si una entitat disposa d’un local llogat, habitualment té l’obligació de declarar a l’Agència Tributària unes retencions que ha de practicar en la factura del lloguer.

El model 123 és un document amb el qual es presenten les retencions i els ingressos a compte de l’IRPF, l’Impost sobre Societats o l’impost sobre la renda de no residents, s’han fet retencions relatives a pagament d’interessos o préstecs de tercers, sempre que no siguin préstecs bancaris.

Finalment, amb el model 216 es duen a terme les retencions sobre pagament d’imports a determinades entitats o persones físiques considerades com a no residents a Espanya a efectes fiscals.

Pagaments a compte de l’Impost sobre Societats

Quan la quota líquida a tributar en l’Impost de Societats menys les retencions surt positiva, es genera una nova obligació: fer pagaments a compte de la pròxima liquidació de l’IS. Aquests acomptes es realitzen mitjançant el model 202.

Cal comprovar la casella 00599 del darrer model 200 presentat. Si és positiva, caldrà fer un pagament a compte d’un 18% d’aquest import i indicar a la declaració que es tracta del termini del segon període (2P) de 2024. En cas que en aquesta casella aparegui un zero o un import negatiu, no s’haurà de presentar cap model ni ingressar res a compte.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai