Més de 1.300 alumnes han participat a la cinquantena de formacions que hem organitzat des de Suport Tercer Sector en els últims quatre mesos.

alumnes

Cursos

Poblacions

Des de l’inici de l’emergència sanitària, des de Suport Tercer Sector hem ofert més de 50 formacions en matèria de gestió d’entitats. A més de les formacions que ja fèiem en la nostra plataforma Moodle de teleformació, hem adaptat les formacions presencials al format de videoconferència i webinar. Això ens ha permès arribar, en conjunt, a més de 1.300 persones, d’arreu de l’Estat des de l’inici de la crisi.

Entre les peticions de formació que les entitats o les administracions ens han fet arribar, en destaquen formacions orientades ajudar les entitats a adaptar-se a la nova situació viscuda arran de la covid-19, tant des del punt de vista més pràctic de la feina del dia a dia, com des del punt de vista de la gestió de la incertesa en temps de dificultats.

A banda, també han tingut molt bona acollida els cursos sobre:

  • Comptabilitat i fiscalitat en associacions.
  • Elaboració de projectes.
  • Llei de protecció de dades.
  • Captació de fons.
  • Community management.
  • Llei de Transparència.
  • Tramitació de certificat digital.

“Si fa uns mesos ens haguessin dit que les reunions de junta de certes entitats s’haurien de fer en videoconferència, pocs s’ho haurien cregut. I, com tantes altres coses, avui aquesta opció ja forma part de les nostres entitats i de la vida en general. La pandèmia ha accelerat la digitalització de molts processos de les entitats i per a això ha calgut (a més de bona voluntat i paciència) formació per adaptar-se a un canvi tan sobtat”.

Marc Alcaraz

Cap d'estudis del Centre de Formació, Fundesplai

El curs estrella: com organitzar reunions virtuals?

Donada la situació actual, les formacions per aprendre a crear i dinamitzar reunions virtuals han estat les més demandades en els últims mesos. Hem organitzat formacions online sobre la matèria per a entitats de Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Viladecans, entre d’altres. En aquestes sessions, les associacions han conegut diferents eines per a fer videoconferències i webinars, i les han pogut comparar per valorar les que més convenien en cada cas.

A més, s’han treballat estratègies per assegurar el bon funcionament de les sessions incloent-hi pautes per dinamitzar les sessions, aplicacions per fomentar la participació de les persones assistents i consells per facilitar l’adaptació de les trobades al format online.

En aquests temps, també s’han celebrat jornades sobre la gestió de l’estrès i de la incertesa, i sobre com enfortir l’entitat en temps de crisi, pensades per ajudar les entitats a tirar endavant els seus projectes en un marc de dificultats com el que hem viscut i estem vivint encara.

Traiem profit del món virtual

Marc Alcaraz, cap d’estudis del Centre de Formació de Fundesplai, és un dels formadors que ha impartit els cursos sobre dinamització de reunions virtuals i gestió d’entitats en temps de crisi. Aquí reflexiona sobre els avantatges del món online en el dia a dia de les entitats.

“Si fa uns mesos ens haguessin dit que les reunions de junta de certes entitats s’haurien de fer en videoconferència, pocs s’ho haurien cregut. I, com tantes altres coses, avui aquesta opció ja forma part de les nostres entitats i de la vida en general. La pandèmia ha accelerat la digitalització de molts processos de les entitats i per a això ha calgut (a més de bona voluntat i paciència) formació per adaptar-se a un canvi tan sobtat”.

“Hem treballat per a conèixer les eines però també per a que en el ús no perdéssim “la humanitat”. Mantenir les càmeres obertes perquè qui parla veiés el seus interlocutors, aixecar la mà virtual per aconseguir un ordre a la reunió. Per suposat no podrem substituir el món presencial, però mentre no ens quedi una altra hem de saber treure tot el profit al món virtual. Ara bé, de cara a futur plantegem-nos que mantenir aquesta virtualitat en certs casos pot tenir grans beneficis com per exemple arribar a més persones arreu del territori sense necessitat de desplaçaments i contribuint així a un món més sostenible.”

Webinars oberts: Google Forms, Teams i Trello

La majoria de formacions de Suport Tercer Sector compten amb la col·laboració de les administracions públiques. Normalment, són els ajuntaments els que, basant-se en les demandes de les entitats locals, ens sol·liciten impartir les formacions als seus municipis.

No obstant, també oferim formacions personalitzades a entitats concretes i webinars oberts a tothom qui s’inscrigui. Per exemple, durant els mesos de confinament vam organitzar tres sessions formatives sobre com utilitzar Google Forms, Trello i Microsoft Teams. Més de 600 persones de tot l’Estat van participar a alguna de les tres formacions, que es poden tornar a veure per Youtube a través d’aquest enllaç.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai