S’ha publicat el Reial decret 1026/2024, de 8 d’octubre, pel qual es desenvolupa el conjunt planificat de les mesures per a la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI en les empreses. La normativa respon a la necessitat de conèixer el contingut mínim dels documents als quals fa referència l’article 15.1 de la Llei 4/2023, on s’estableix l’obligació per a les entitats de més de cinquanta persones contractades a disposar d’un conjunt planificat de mesures i recursos per aconseguir la igualtat real de les persones LGTBIQA+, així com l’erradicació de les discriminacions a les persones del col·lectiu.  Si tens dubtes o necessites ajuda contacta gratuïtament amb l’Oficina tècnica per a l’equitat de gènere i la diversitat sexual a les entitats del tercer sector.

La mencionada llei del 2023, no especificava de quins documents haurien de disposar les entitats i tampoc concretava els continguts mínims per complir amb la normativa legal. Així doncs, amb la publicació del Reial decret 1026/2024 queda constància que les entitats de més de cinquanta persones treballadores han de disposar de la següent documentació o programa, així com els continguts mínim que s’expliquen:

  • Un pla de mesures que garanteixin la igualtat i la inclusió de les persones LGTBIQA+ a tots els nivells organitzatius, que inclogui clàusules d’igualtat de tracte i no discriminació i abordi els temes de l’accés a la feina, classificació i promoció professional, formació, sensibilització i llenguatge, entorns laborals diversos i segurs, permisos i beneficis socials, règim disciplinari i el mateix protocol d’actuació davant situacions d’assetjament i violència contra les persones LGTBIQA+.
  • Un protocol d’actuació davant l’assetjament i la violència contra les persones LGTBIQA+. El Reial decret exposa que les entitats poden disposar d’un protocol general contra l’assetjament sexual o per raó de sexe i les discriminacions LGTBIQA+.
  • Programa formatiu que integri mòduls específics sobre drets de les persones LGTBIQA+ a l’àmbit laboral, dirigida a la totalitat de la plantilla.

El termini màxim per constituir la comissió negociadora del pla serà de tres mesos, és a dir fins al gener de 2025, per a les entitats amb representació legal de les persones treballadores. En cas contrari, el termini s’amplia a sis mesos a contar des de l’entrada en vigor del Reial decret 1026/2024, és a dir, des del 10 d’octubre de 2024.

La publicació del decret és un pas endavant per materialitzar la lluita per disposar d’espais segurs que no tolerin i condemnin qualsevol discriminació cap a les persones LGTBIQA+.

 

Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes:

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai