La Llei 7/2024, de 20 de desembre, va establir que els contractes de les persones entrenadores d’entitats esportives es poden bonificar la quota empresarial de la Seguretat Social al 100% i unes de les condicions necessàries per accedir aquelles entitats que estiguessin declarades d’utilitat pública i exemptes de l’Impost de Societats. Ara bé, el dia 14 de febrer de 2025 al Butlletí de Notícies Red va comentar diversos aspectes:
Entitats beneficiàries de la bonificació: Han de tenir personalitat jurídica pròpia i tractar-se de clubs o entitats esportives que, tenint una naturalesa associativa o fundacional, és a dir, amb la lletra “G” al seu NIF, estiguin inscrites en el corresponent Registre, estatal o autonòmic, d’Entitats Esportives. La Llei 39/2022, de 30 de desembre, Esportives, corresponent a les comunitats autònomes la regulació, si escau, del corresponent registre en els seus àmbits respectius.
Entitats beneficiàries de la bonificació
No obstant això, es considera com a possible entitat beneficiària de la bonificació aquelles entitats o centres esportius sense ànim de lucre, de naturalesa privada, com, per exemple, les cooperatives sense ànim de lucre, amb lletra F al seu NIF, o les institucions religioses, amb lletra R al seu NIF, o els col·legis concertats que estiguin a càrrec d’entitats privades sense ànim de lucre amb monitors o entrenadors a les seves instal·lacions esportives, sempre que, en aquests supòsits, compleixin amb la resta dels requisits, entre ells el de no tenir una finalitat lucrativa.
També es matisa que la definició d’entitat sense ànim de lucre no és la que es desenvolupa a l’article 5.35 de la Llei 7/2024. La definició que es feia anteriorment només incloïa les entitats que complien tots els criteris següents:
- Que estigui ben establerta i treballi al seu territori de residència exclusivament amb finalitats religioses, benèfiques, científiques, artístiques, culturals o esportives. Altrament, també aquelles organitzacions professionals, associacions de promoció d’interès comercial, cambres de comerç, organitzacions sindicals, organitzacions agrícoles o hortícoles, associacions cíviques o bé organitzacions dedicades al benestar social.
- Que els seus rendiments procedents de les activitats econòmiques siguin lliures d’impostos.
- Que no tingui accionistes o socis beneficiaris dels actius.
- Les seves rendes o actius no es poden distribuir a particulars, amb excepcions: aquelles les entitats que desenvolupen tasques benèfiques, els moviments que siguin pagaments de contraprestacions o pagament d’elements adquirits per l’entitat.
- Després de la liquidació o la dissolució de l’entitat, els actius han de distribuir-se o reinvertir en una altra organització sense ànim de lucre.
- L’entitat no pot exercir una activitat comercial no relacionada amb les finalitats per les quals va ser creada.
Requisits per rebre la bonificació
Actualment, els requisits per rebre la bonificació són els que es reuneixen a la disposició addicional segona de la llei 7/2024:
- Aquelles persones que tinguin un contracte 100, 189, 200, 289, 300, 389, 402, 410, 420, 421, 441, 502, 510, 520, 521, 540 o 541.
- En cas que l’entitat tingui un altre contracte bonificat, haurà de triar quin es queda.
- La bonificació no la pot rebre una persona professional major d’edat.
- Han de tenir una classificació nacional d’ocupacions que correspongui a:
- 3722: entrenadors/es d’activitats esportives.
- 3723: instructors/es d’activitats esportives.
- 3724: monitors/es d’activitats recreatives o d’entrenament.
- La bonificació es pot aplicar als contractes formalitzats abans del 22 de desembre de 2024.
Cal destacar que la persona treballadora bonificada pot ser treballadora o no i no cal que estigui inscrita com a demandant de l’atur. Altrament, les entitats han d’estar al corrent de les obligacions tributàries. Si tens dubtes o necessites ajuda amb la gestió laboral de la teva organització, contacta amb el nostre servei laboral.