Al 2019 va entrar en vigor l’obligatorietat en molts casos de disposar d’un pla d’igualtat que s’ha anat implementant de forma progressiva en els darrers anys. Les entitats de més de 100 persones en plantilla ja l’han de tenir en marxa.

A partir de març de 2022 aquesta necessitat es fa extensiva a les entitats i empreses a partir de 50 persones treballadores. De fet, l’incompliment d’aquesta norma pot suposar multes de fins a 6.250 euros.

Ester Crusellas és directora de Recursos Humans de Sant Andreu Salut, i explica com la fundació ja s’ha posat en marxa per crear el seu pla d’igualtat.

Per què vau decidir posar en marxa un pla d’igualtat?

Nosaltres som una entitat gran, de més de 250 treballadores, que teníem un pla d’igualtat teòric, però sense presentar ni fer-ne gaire ús. Per això, crèiem que el pla era una de les feines pendents importants que havíem de fer. De fet, sempre ho posàvem sobre la taula, tant amb el comitè d’empresa com el de seguretat i salut.

Amb el dia a dia no acabàvem mai de trobar el moment per fer-ho, fins que al 2019 ens hi vam plantar. També va ser pel cop d’efecte de la nova normativa. Jo, com a directora de recursos humans de Sant Andreu Salut, vaig dir que sola no ho podia tirar endavant, per això, vam contactar amb Suport Tercer Sector de Fundesplai i rebre l’assessorament i acompanyament en tot aquest procés.

En què consistia el pla d’igualtat que teníeu prèviament?

Responia a les necessitats detectades i extretes de la revisió d’altres plans d’igualtat, amb els quals pensàvem que compartíem algunes respostes. Això ja ens havia fet posar el focus en determinades qüestions.

Sobretot ens centràvem en el llenguatge inclusiu o en adaptar la jornada laboral per a la cura de menors. Vèiem que més o menys ho anàvem fent i no li donàvem la importància que té.

A més, quan parles de pla d’igualtat t’enfoques molt inconscientment en empreses on hi ha una majoria d’homes. El fet que la nostra idiosincràsia sigui justament el contrari, on tenim més d’un 90% de dones, et fa pensar que no cal un pla d’igualtat: què d’igualar, si som majoria de dones?

Què va passar quan us hi vau enforcar a fer el pla d’igualtat?

Des del primer moment que vam contactar amb Suport Tercer Sector, el tècnic ens va fer obrir la mirada, tant a mi com a totes les persones que formem part de la comissió.

Què vau detectar aleshores?

Vam veure que pel fet de ser majoria de dones no volia dir que no havíem de tenir en compte el pla d’igualtat.

Des de la formació hi ha coses del llenguatge que hem après: per exemple, ‘persona treballadora’ ens ha quedat impregnat. Ara tenim eines o coneixements, per no fer discriminació en cap sentit. Per exemple, en lloc de ‘buscar una infermera’, ‘buscar una persona d’infermeria’. Hem de mirar de trobar la manera per arribar a tothom.

Ara, per exemple, hem accedit a una subvenció d’inclusió on alguna de les persones que acollirem serà transsexual. Per a mi, això també forma part del pla d’igualtat.

Qui forma part de la comissió d’igualtat?

El nostre comitè d’igualtat està format per dotze persones de les quals sis són membres de l’empresa i sis més, delegats o delegades sindicals.

Aquí, a més, tenim dos comitès d’empresa: el de l’àmbit de la dependència i el de l’atenció intermèdia. Per tant, hi ha tres membres de cada comitè. En aquest sentit, jo vaig platejar una mirada més àmplia i unitària perquè en un pla d’igualtat no hi hauria diferències entre un sector i l’altre, per això estan els dos àmbits.

Com ha sigut el procés de creació del pla fins ara?

De moment, ens hem reunit dues vegades. Ara estem en la fase d’extracció de dades i, a partir d’aquí, hem de fer l’enquesta que passarem a principis d’any. Aleshores podrem obtenir uns resultats i podrem fer la diagnosi.

Com creus que beneficiarà el pla d’igualtat a Sant Andreu Salut?

No ha de ser un pla que es quedi guardat al calaix. Per tant, volem donar-lo a conèixer i que tothom el tingui present. Volem que la gent se’l senti com a propi.

Creiem que ha d’incorporar coses que a tothom li facilitin la inclusió i, a la vegada, que posi en valor altres aspectes que ja s’estan fent; però que, de vegades, no es diuen.

Tenir un pla d’igualtat pot ser bo perquè ho fas extensiu a tothom i el que sigui millorar la part emocional i posar-ho en valor, sempre és positiu.

 

Les associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre que tinguin dubtes sobre la gestió de la igualtat de gènere a la seva entitat, poden posar-se en contacte amb el nostre servei laboral. El nostre equip pot assessorar i acompanyar aquelles organitzacions que tinguin l’obligació o que vulguin posar en marxa el pla d’igualtat per millorar la seva organització. Cal recordar que el pla d’igualtat és obligatori per a certes entitats.
close

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Ja que estàs per aquí....

En la situació actual, els infants i joves necessiten, més que mai, activitats de lleure educatiu amb els amics i amigues i a la natura.

A Fundesplai tenim la determinació de donar l'oportunitat a totes les nenes i nens de Catalunya de poder gaudir del lleure educatiu de qualitat a través del temps educatiu del migdia, les activitats extraescolars, les activitats als esplais, les excursions a la natura, les colònies escolars, els caps de setmana en família...

Ajuda'ns a fer-ho possible!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai