Les associacions, fundacions i cooperatives amb més de 150 persones a la plantilla hauran de comptar amb un pla d’igualtat a partir del 7 de març. L’incompliment d’aquesta norma pot suposar multes de fins a 6.250 euros.

L’obligació de tenir un pla d’igualtat s’estendrà el 2021 a les entitats amb més de 100 treballadors i treballadores, i de cara al 2022, serà obligatori per a les que en tenen més de 50.

A més, la Llei de Contractes Públics prohibeix expressament contractar serveis d’associacions, fundacions o cooperatives que no compleixen l’obligació de comptar amb un pla d’igualtat.

L’equip de Suport Tercer Sector hem elaborat 20 plans d’igualtat per a organitzacions de diferents dimensions i àmbits (culturals, socials, esportius…). Complir amb la igualtat de gènere és un requisit legal i cada vegada més entitats ens demanen que els ajudem. No només per complir amb la llei, sinó per coherència i valors.

Si necessites ajuda per elaborar i aplicar un pla d’igualtat, no dubtis a contactar amb nosaltres.

 

 

Si la teva associació o fundació encara no té un pla d’igualtat, llegeix aquest article amb 7 motius que t’acabaran de convèncer. Els plans d’igualtat que hem impulsat des del 2010 contenen tots els continguts que estableix la Llei Orgànica 3/2007 i la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes.

Diagnosi de l’associació o fundació

Quantes dones treballadores hi ha a l’entitat? I voluntàries? Quin tipus de contracte tenen? I els homes? L’anàlisi es fa conjuntament entre l’equip de Suport Tercer Sector i l’associació o fundació interessada. Com a mínim, s’avaluaran aquestes matèries:

  • Procés de selecció i contractació.
  • Classificació professional.
  • Formació.
  • Promoció professional.
  • Condicions de treball, inclosa l’auditoria salarial entre homes i dones.
  • Exercici corresponsable dels drets de la vida personal, familiar i laboral.
  • Infrarepresentació femenina.
  • Prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe.

Mesures correctores

Després del diagnòstic, cal elaborar un llistat d’accions correctores. Per exemple, en aquest pla d’igualtat, encarregat pel Club Júnior de Sant Cugat, proposem, entre d’altres mesures, crear una comissió d’igualtat, incorporar als plans de formació accions formatives específiques en matèria de gènere i fer difusió del pla d’igualtat entre la plantilla. Al pla es detallen les mesures i s’hi inclou el cost que suposen i el període en què s’haurien d’implantar.

Guia per a l’ús no sexista del llenguatge

Dins del pla també afegim un manual per a l’ús no sexista del llenguatge. A la guia hi ha recomanacions d’expressions, formes genèriques per a noms de professions i altres recursos per utilitzar un llenguatge amb perspectiva de gènere.

Protocol d’assetjament sexual

Dins del document s’inclou un protocol d’assetjament sexual, amb accions de prevenció i intervenció. A més, s’especifica el circuit d’actuacions que s’ha de seguir davant un presumpte cas d’assetjament sexual i es concreta qui ha de formar part de la delegació de prevenció dins l’associació o fundació.

Calendari i seguiment

L’últim apartat del pla d’igualtat es destina al calendari i al sistema d’avaluació i seguiment. Es tracta d’un procés imprescindible per confirmar si s’estan complint els objectius del pla.

Exemples de plans d’igualtat

Si voleu veure exemples de plans d’igualtat, podeu consultar aquest registre de la Generalitat.

Ja que estàs per aquí....

En la situació actual, els infants i joves necessiten, més que mai, activitats de lleure educatiu amb els amics i amigues i a la natura.

A Fundesplai tenim la determinació de donar l'oportunitat a totes les nenes i nens de Catalunya de poder gaudir del lleure educatiu de qualitat a través del temps educatiu del migdia, les activitats extraescolars, les activitats als esplais, les excursions a la natura, les colònies escolars, els caps de setmana en família...

Ajuda'ns a fer-ho possible!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai