L’accessibilitat web és fonamental en un món cada cop més digitalitzat. Per garantir que tothom pugui accedir a la informació i als serveis en línia, cal que siguin accessibles. Les entitats del Tercer Sector tenen un paper clau en la inclusió i han d’assegurar que els seus portals siguin accessibles.

L’accessibilitat digital no només és un dret, sinó també una obligació legal. A Catalunya, la Llei 11/2023 estableix que els portals web han de complir amb els estàndards d’accessibilitat. Des de Suport Tercer Sector t’ajudem en tot el que sigui necessari. Contacta amb nosaltres!

A continuació, 9 consells per millorar l’accessibilitat del teu lloc web:

1. Navegació amb el teclat accessible

Moltes persones amb discapacitat utilitzen el teclat i no el ratolí per fer servir l’ordinador, també fan servir la boca. Assegura’t de que tots els elements interactius de la teva web (botons, enllaços, formularis) funcionen. La navegació ha de ser possible sense fer ús del ratolí, només amb les tecles ‘Tab’, ‘Enter’ i les fletxes de direcció.

2. Accessibilitat per a continguts visuals

Les imatges i els gràfics han d’incloure text alternatiu descriptiu (una metadescripció) perquè les persones amb discapacitat visual que utilitzen lectors de pantalla puguin entendre el contingut. A més, es poden incloure eines que llegeixin o expliquin aquest tipus de material infogràfic.

3. Garantir un bon contrast de color

Els textos han de tenir un bon contrast respecte al fons per facilitar la lectura, especialment per a persones amb baixa visió o daltonisme. És a dir, evitar combinacions de colors problemàtics com el vermell i el verd o el blau i el morat.

Les WCAG, que són unes directrius d’accessibilitat i disseny. Recomanen un contrast mínim de 4,5:1 per al text normal i 3:1 per al text gran.

4. Subtítols i transcripcions per a continguts multimèdia

Per facilitar que els vídeos siguin accessibles, han d’incloure subtítols i, si és possible, una transcripció. D’aquesta manera, es millora la comprensió per a persones amb discapacitat auditiva o visual i tothom podrà accedir al contingut i aprofitar-lo. Una altra opció és afegir descripció de l’àudio per als vídeos amb informació visual important.

5. Evitar la reproducció automàtica

Els sons o vídeos que es reprodueixen sense el consentiment de l’usuari, per exemple, a YouTube o Spotify, poden ser molestos i dificultar la navegació per a algunes persones amb discapacitats cognitives o sensorials. Seria bo donar la possibilitat a les persones d’aturar aquests automatismes de forma voluntària i clara. És important que els controls d’aturada i ajustament del volum siguin eines fàcilment controlables.

6. Millorar l’accessibilitat als formularis

Sovint, els formularis no permeten fer modificacions. Cal incloure etiquetes clares en els camps dels formularis, indicacions precises sobre els errors i opcions per corregir-los fàcilment en cas que hi hagi un error.

7. Claredat en el llenguatge

L’accessibilitat també implica facilitar la comprensió. És important evitar tecnicismes innecessaris i estructurar els textos amb títols, llistes i frases curtes per millorar la llegibilitat dels continguts. En cas de fer servir tecnicismes, es pot enllaçar un recurs explicatiu i d’aquesta manera facilitar l’accessibilitat. La personalització web també és una opció, com per exemple poder ajustar la mida de la lletra, format fosc de pantalla o canviar la tipografia per facilitar la lectura.

8. Compatibilitat amb tecnologies d’assistència

És important assegurar que el web funcioni correctament amb lectors de pantalla com JAWS o NVIDIA, ampliadors i altres eines d’accessibilitat. També cal evitar continguts amb elements en moviment constant o interaccions complexes que dificultin la navegació a persones amb discapacitat cognitiva.

9. Claredat en el disseny

Evitar crear pàgines sobrecarregades és important per facilitar la navegació, igual que fer servir menús simples i estructures organitzades. Els botons i enllaços, per tal de facilitar l’accessibilitat al màxim, haurien de tenir descripcions clares i evitar frases genèriques com ‘Clica aquí’.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

¡Síguenos!

Suscríbete ahora a nuestro boletín

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Síguenos en las redes sociales

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai