Més d’un centenar d’entitats no lucratives s’han aplegat al Palau Macaya (Barcelona) a la jornada anual de Suport Tercer Sector: ‘Adaptem-nos a les noves obligacions econòmiques del Tercer Sector’. L’acte ha servit per repassar les principals normatives econòmiques que en els pròxims mesos afectaran les entitats sense ànim de lucre. Així com per conèixer la nova eina CREA ERP que vol digitalitzar la gestió de les entitats per al seu enfortiment.

Sense por als canvis econòmics

Sobre la taula hi ha diferents normes que en els pròxims mesos es desplegaran i entraran en vigor. Per aquest motiu, Dolors Martínez, responsable del Servei Econòmic de Suport Tercer Sector, ha repassat com afectaran a les organitzacions sense afany de lucre i les ha engrescat a iniciar ja el procés de reflexió i adaptació sense cap por a les futures obligacions econòmiques.

En primer terme, s’han repassat les normatives relatives a la prevenció del frau: Llei 11/2021 i el Reial decret 1007/2023. Es tracta de qüestions que afectaran les entitats no lucratives, així com les empreses o professionals autònomes. Cal assenyalar que la data establerta per a l’entrada en vigor és l’1 de juliol de 2025, si bé els retards administratius poden fer que s’ajorni fins al gener de 2026.

En aquest sentit, és important que les entitats no lucratives tinguin en compte la necessitat de disposar d’un software de facturació que no permeti dur una doble comptabilitat. Per tant, cal que sigui un programa que permeti la traçabilitat (per veure si s’ha modificat) i la inalterabilitat, entre altres característiques. A més, cal que aquest software estigui homologat, que sigui compatible amb el sistema VeriFactu i que integri la signatura electrònica i l’empremta digital, entre d’altres.

Una de les novetats en aquestes obligacions econòmiques és la inclusió obligatòria d’un codi QR a les factures electròniques i físiques per garantir l’autenticitat. Martínez també ha abordat el sistema VeriFactu, que farà servir l’Agència Tributària per transmetre electrònicament la informació de les factures de venda. Això permetrà que l’AEAT tingui la informació a temps real i és una manera d’evitar errades o simplificar les declaracions. Cal tenir en compte que serà un sistema voluntari.

Pel que fa a les factures electròniques, cal destacar que s’han d’emetre en un format estructurat perquè qualsevol sistema informàtic compatible les pugui llegir i incorporar les dades al registre comptable. En aquest aspecte, Martínez també ha destacat alguns beneficis com la reducció de costos o la disminució dels temps de per a la tramitació de les factures.

Finalment, la Llei Crea i Creix estableix l’obligació de fer servir factures electròniques (per emetre i rebre) en totes les operacions entre empresaris i professionals. A més, aquest intercanvi d’informació s’haurà de compartir amb l’AEAT. Cal destacar que per a les entitats amb menys de 8 milions de facturació serà obligatori en 24 mesos, a partir de la publicació del reglament que desenvolupa la llei.

CREA ERP, una eina per facilitar la gestió de les entitats

Davant d’aquesta situació de canvis en les obligacions econòmiques, des de Suport Tercer Sector de Fundesplai hem posat en marxa CREA ERP una solució digital que vol facilitar la gestió de les organitzacions en tots els aspectes: comptabilitat i facturació, comunicació amb les persones sòcies o voluntàries, control pressupostari, creació de pàgina web, tramitació de les donacions, registre horari…

Pere Rosa, responsable del Servei Informàtic i Cristina Ros, tècnica de l’Econòmic, han explicat a la jornada les principals característiques de l’eina. Entre d’altres, destaca la seva adaptació per complir la normativa, la unificació de dades i processos per ser més àgils i eficients, i l’automatització de processos.

En aquest sentit, l’eina s’adapta totalment a les necessitats de les organitzacions ja que s’ha creat des de l’experiència del tercer sector. Això significa que, per exemple, els plans comptables són específics per a les necessitats del tercer sector: generació de models fiscals com el 111 o 347, entre d’altres; gestió d’actius, conciliació bancària automàtica, creació de factures recurrents…

En definitiva, CREA ERP vol ajudar les entitats perquè la seva gestió sigui més eficient i fàcil, a través d’una eina que connecta diferents solucions i que treballa de manera interconnectada. És a dir, que en un únic espai les organitzacions podran saber si una persona sòcia ha pagat la quota, ha fet un donatiu, s’ha inscrit a una activitat o ha rebut la darrera comunicació, entre moltes altres funcions.

L’eina té com a objectiu satisfer les necessitats del sector, adaptant-se i evolucionant amb elles. Aquest procés comptarà amb el suport i l’acompanyament de Suport Tercer Sector, que facilitarà l’adopció i la integració de les entitats davant dels nous reptes digitals. Per començar aquest procés, tenim programats tres tallers per a la digitalització de les entitats.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai