Les organitzacions sense ànim de lucre estan fent mans i mànigues per superar la paralització del país a causa del covid-19. Des de Suport Tercer Sector volem reconèixer el paper imprescindible que tenen les entitats del Tercer Sector, ara i sempre. Hem decidit entrevistar algunes entitats sòcies de Suport Tercer Sector per donar-los-hi veu i perquè expliquin com estan treballant durant l’estat d’alarma.
Aclarim que no podem entrevistar totes les associacions, fundacions i cooperatives sòcies perquè n’hi ha més d’un miler, però estarem encantades de compartir les experiències de com més entitats millor. Si voleu compartir les vostres experiències, no dubteu a enviar-nos un correu a infosuport@fundesplai.org.
Amics de la Gent Gran
Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran: “Ens hem vist obligats a suspendre totes les activitats i visites de l’entitat. Per aquest motiu hem engegat la campanya ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans, #TrucadesContraelSilenci‘ amb l’objectiu de mobilitzar, sensibilitzar i orientar la ciutadania. A través del nostre web es pot descarregar una guia telefònica de suport emocional i psicològic per persones grans que es troben soles”.
Archivers Sense Fronteres
Núria Carreras, presidenta d’Arxivers sense Fronteres: “Malgrat la situació de paràlisi, els serveis de Suport Tercer Sector són una finestra que no es tanca i que continua donant suport a les associacions. Aquesta crisi, el que més ha evidenciat, és la rapidesa amb la qual les associacions s’han adaptat al moment i també ha demostrat que existeixen moltes eines de lliure accés que permeten que puguem comunicar-nos sense problemes. Dels serveis de Suport, el que valorem més positivament en aquests moments és el servei econòmic, per la comptabilitat i els comptes anuals i també és molt interessant la formació online que ofereix”.
Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya
Gaspar Cadenas, secretari de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya: “Per sort continuem donant suport als nostres socis. Tenim dos pisos d’acollida davant de l’Hospital de Bellvitge on hi viuen 14 persones sense recursos que estan a punt de fer-se un trasplantament. Ja no els podem visitar, però continuem en contacte de manera telefònica i per mail. Hem hagut d’aplaçar activitats, assemblees generals, xerrades a instituts i el voluntariat en hospitals, però continuem enviant informació a través de butlletins i col·laborem amb altres entitats com la Societat Catalana de Trasplantament. Tenim l’esperança que tot anirà bé quan passem aquesta mala època. Per sort, tenim una base de socis bastant estable, la majoria dels quals són pensionistes, i rebem subvencions que ens ajuden a seguir endavant”.
Coordinadora de camps de treball internacionals de Catalunya (Cocat)
Rosa Garcia, coordinadora de Cocat: “Estem treballant des de casa gràcies a l’ajuda informàtica de Suport Tercer Sector. Tenim menys inscripcions als projectes que organitzem, però continuen havent-hi persones que s’apunten als de l’estiu. Hi ha 55 persones confirmades que vindran a Catalunya a l’agost. Les activitats de l’abril i maig estan suspeses i les persones voluntàries estan tornant a casa. Per no aturar-nos, hem buscat alternatives i volem oferir voluntariats internacionals virtuals gratuïts. Són espais per intercanviar experiències entre cultures, amb formacions i dinàmiques que fomentin la participació entre els voluntaris i voluntàries que s’han quedat sense anar als camps de treball. De moment, anem fent al dia”.
Fundació Cívica Oreneta del Vallés
Javier Fernández, president de la Fundació Cívica Oreneta del Vallés: “Aquesta crisi ens afecta en tots els aspectes. La majoria dels 58 voluntaris i voluntàries no poden realitzar activitats que els motivaven en el dia a dia. Han quedat suspesos 157 tallers setmanals, que repercuteixen en els seus corresponents beneficiaris. Només hem pogut salvar els cursos de formació online programats prèviament i tallers online dissenyats específicament en l’àrea de la informàtica i dels escacs. També hem establert un sistema de contacte virtual amb beneficiaris de les nostres activitats que tenen necessitats específiques. La plataforma de voluntaris i voluntàries està molt activa i positiva, generant moltes accions de motivació”.
Grup Àgata
Núria Balsells, secretària del Grup Àgata: “Som una entitat petita amb 450 sòcies. Fem atenció directa a la dona amb càncer de mama. Hem hagut de suspendre totes les activitats presencials, però continuem atenent les dones per mail i telèfon. Les usuàries estan contentes que els seguim enviant informacions de cursos online de meditació, mindfulness, reflexologia… Vam decidir cancel·lar les activitats una setmana abans que es decretés el confinament perquè les dones amb qui treballem són població de risc. L’important és que les dones poden continuar amb els tractaments a l’hospital. Per sort no els estan allargant les sessions. I aquí a l’entitat no tenim recursos econòmics, però amb l’ajuda d’uns i altres ens anem sortint. El problema serà si això s’allarga molt més”.
Junts Autisme
Neus Payerol, responsable de la Fundació Junts Autisme: “Som una fundació per a la inclusió escolar, social i laboral de les persones amb autisme, i amb la suspensió de totes les activitats escolars, hem hagut de fer un ERTO per assegurar la continuïtat de l’entitat. Si tornem al juliol, per a una entitat com la nostra, que depèn de les aportacions de les famílies i no rep gairebé cap subvenció, serà difícil tornar a engegar. Les entitats que fem acció directa i comunitària estem patint molt. Sense ajudes de l’administració encara som més vulnerables. La nostra fundació va néixer de les famílies amb fills i filles amb autisme. La fundació és el futur dels nostres fills, i per això farem tot i més per continuar”.
Stop Mare Mortum
Laura Ruiz, voluntària de la comissió de sensibilització de Stop Mare Mortum: “Durant el confinament, hem hagut d’aturar totes les activitats educatives programades a escoles i instituts, i alguna exposició que teníem prevista. Mantenim la informació i tasca de denúncia a través de les xarxes socials, ja que amb l’impacte de la Covid-19 la situació de les persones migrades i refugiades ha empitjorat molt, tant de les persones en trànsit, com de les persones que ja estan entre nosaltres. S’han fet diverses accions, com la videoconfèrencia “Fronteres, drets i Coronavirus”, amb persones expertes per parlar de la situació actual, o la campanya per xarxes socials ‘No són números, són persones’, com a exercici de memòria col·lectiva per a recordar les 16.000 persones mortes des del 2015, any en què es va enfonsar un vaixell amb 900 persones a Lampedusa, i arrel d’això va néixer Stop Mare Mortum”.