LinkedIn no és només una xarxa per a professionals; també és una eina poderosa per a les entitats socials que volen ampliar la seva repercussió, captar fons i connectar amb aliats estratègics. Tot i que és una plataforma molt vinculada a la feina o l’àmbit laboral, pot anar molt més enllà de la generació de connexions professionals, aportant reputació, visibilitat o captant fons.
La millora de reputació serà una realitat sempre que el contingut que es generi sigui de qualitat, constant i que tingui relació amb la tasca de l’entitat. Fer una bona tasca comunicativa pot portar més visites, i alhora, més donacions i persones interessades.
Creació i optimització del perfil
El perfil de LinkedIn és una carta més de presentació de l’organització, per això és recomanable seguir l’estil comunicatiu de l’entitat i el llibre d’estil. Aquest haurà de tenir un logotip i una imatge de portada visualment atractiva. Aquesta imatge pot transmetre un missatge (un esdeveniment, per exemple) o ser evocadora (amb la voluntat de transmetre valors).
És important tenir una descripció completa, de fàcil lectura, que expliqui de manera concisa quins són els valors, la missió i els objectius. També és important que les persones puguin trobar-hi les dades de contacte, les xarxes socials i el web.
Generació de contingut de qualitat
Els algoritmes normalment posicionen les publicacions que poden assolir més impacte. Per això, cal treballar el contingut i pensar com aconseguir aquesta promoció orgànica. És important que, abans de fer res, la decisió tingui prou consens i recursos perquè la planificació i el treball a xarxes requereix dedicació.
En cas d’obrir un nou perfil a xarxes socials cal generar contingut d’acord amb els objectius marcats. Una opció és la creació de guies pràctiques amb informació útil i que estigui relacionada amb la tasca de la teva entitat o infografies. Afegir fotografies, vídeos o enllaços pot generar molt més impacte.
Captar fons i recursos
LinkedIn pot ser una bona xarxa social per encetar campanyes de captació, sempre pensant en quins seguidors i seguidores té el perfil. D’aquesta manera es pot orientar el contingut a un públic concret i amb un objectiu clar. Les persones usuàries de la xarxa poden voler col·laborar amb les entitats voluntàriament perquè es veuen reflectides o perquè s’aconsegueix generar empatia, però també es pot promocionar una campanya de captació concreta.
Hi ha empreses que tenen predisposició a col·laborar amb entitats per millorar les seves estratègies de responsabilitat social corporativa. Aquest tipus de sinergies són profitoses perquè les organitzacions poden aconseguir nous ingressos que destinar a la seva tasca.
Ampliació de la xarxa de contactes i connexions estratègiques
LinkedIn és ideal per connectar persones amb organitzacions a les quals poden donar suport. La mateixa xarxa recomana contingut d’interès, fet que propicia arribar a nous públics si s’ha treballat bé el contingut. Aquestes persones poden ser nous contactes estratègics i l’entitat els pot fer servir per vendre productes, demanar ajuda o aconseguir finançament.
Plataformes de gestió de xarxes socials
Hi ha moltes eines per gestionar de manera eficient la comunicació digital, ajuden a publicar, però també poden generar dades interessants. Un cop estudiades les dades, es poden arribar a conclusions i millorar l’estratègia comunicativa. Algunes d’aquestes plataformes tenen versions gratuïtes que poden ser útils per a les petites entitats: