Amb la campanya de la declaració de la renda s’inicia també la campanya de la X solidària. Es tracta d’un gest molt senzill que poden fer els i les contribuents quan presenten la declaració de la renda.

L’any 2021, un 54% de persones contribuents van marcar la casella 106 de Fins Socials a la declaració de la renda. Això representa més d’11 milions i mig de persones a tot l’Estat espanyol. En aquest sentit, a l’última campanya es van recaptar 386 milions d’euros, el que va suposar una disminució respecte de l’any anterior.

Malgrat això, encara hi ha 10 milions de persones que no marquen la X solidària i també és una tasca de les entitats del Tercer Sector donar suport en la difusió d’aquesta acció.

Per a què serveix marcar la X solidària?

Marcant-la es destina un 0,7% dels impostos del/la contribuent a accions que duen a terme les ONG d’acció social i de cooperació al desenvolupament, és a dir, per realitzar programes socials que beneficien els col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Perdo diners si marco la X solidària?

No, la X solidària no afecta en cap cas a la quantitat resultant a ingressar o a retornar. És a dir, si l’administració ens ha de retornar uns diners, aquests no disminuiran en cas de marcar la casella d’activitats d’interès social.

En aquest sentit, cal tenir present que és compatible marcar la casella 106 i la 105, de l’Església catòlica, és a dir, se sumaran.

Què passa si no la marco?

En cas de no marcar la casella 106, serà l’estat el que decidirà on destinar aquest 0,7% de l’IRPF, ja que els teus impostos s’imputaran en els Pressupostos Generals de l’Estat.

Es tracta, per tant, d’una manera perquè cada persona pugui decidir on es destina una part (0,7% de l’IRPF) dels seus impostos.

Quin procediment cal seguir per marcar la X solidària?

Per participar-hi només cal buscar la casella 106 d’activitats d’interès general i marcar-la. La resta de la declaració s’haurà de fer de forma ordinària i finalment s’haurà de fer la tramitació.

En els darrers anys cada cop més entitats i gestories, s’han sumat a la campanya, per això, pot ser que la persona encarregada de fer el tràmit t’ho pregunti. En tot cas, si volem marcar la X solidària el més convenient és que ho comuniquem a la persona que ha de fer-nos el tràmit, si s’escau.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai