Al mes de gener les entitats, en funció del seu cas particular, poden haver de presentar una sèrie de documents a l’Agència Tributària. Per aquesta raó, cal que tinguin en compte les dates dels terminis establerts per a cada model.

Declaracions trimestrals de retencions de l’IRPF

Aquests models s’han de presentar entre l’1 i el 20 gener, i en cas que es domiciliïn serà fins al 15 de gener.

 • Model 111: declaració trimestral de les retencions i ingressos fetes en l’IRPF en concepte de sous, retribucions a persones col·laboradores, conferenciants i professionals autònomes o premis.
 • Model 115: declaració trimestral sobre les retencions i ingressos per rendes o rendiments procedents d’arrendaments o sotsarrendament d’immobles urbans.
 • Model 123: declaració trimestral per presentar les retencions i els ingressos a compte de l’IRPF o Impost de Societats sobre pagaments d’interessos de préstecs o altres rendiments sobre el capital.
 • Model 216: declaració trimestral de les retencions de pagaments a persones físiques, empreses o entitats considerades no residents a Espanya a efectes fiscals.

A més a més, entre l’1 i el 20 de gener també cal presentar el model 993. En aquest cas hi estan obligades les entitats que tenen la finalitat de fomentar la recerca científica i el desenvolupament i la innovació tecnològics; de fomentar la llengua catalana, o les associacions i fundacions inscrites en el Registre d’Entitats de Medi Ambient, que hagin rebut donatius procedents de persones físiques, residents a Catalunya. Aquest model, a diferència de tota la resta, es presenta a l’Agència Tributària de Catalunya, i no a l’estatal.

Resums anuals d’IRPF

Les declaracions informatives on es recullen totes les declaracions trimestrals que s’han fet al llarg de l’any (en aquest cas el 2022) s’han de presentar entre l’1 i el 31 de gener.

 • Model 180: resum anual de les retencions dels arrendaments. En aquest cas, pertinent sempre que s’hagi presentat algun model 115 durant l’exercici.
 • Model 190: resum anual de les retencions que s’han produït al llarg de l’any en els rendiments del treball, d’activitats professionals i premis. La presentació d’aquest model és necessària sempre que s’hagi presentat algun model 111 durant l’exercici.
 • Model 193: resum anual de les retencions per de paraments d’interessos de préstecs o altres rendiments sobre el capital. Cal haver presentat algun model 123 en l’exercici.
 • Model 296: resum anual de les retencions de pagaments a persones, empreses o entitats considerades com a no residents a l’Estat espanyol pel que fa a la fiscalitat. Aquest document, per tant, és necessari quan s’hagi presentat algun model 216 en l’exercici.

Així mateix, entre l’1 i el 31 de gener també cal tenir present el model 182 que es presenta anualment, que és la declaració informativa de les donacions rebudes i que donen dret a deducció.

Declaracions d’IVA

En relació amb l’últim trimestre de l’any, entre l’1 i el 30 de gener, les organitzacions han de presentar els següents models pel que fa a l’IVA.

 • Model 303: declaració trimestral d’autoliquidació d’IVA.
 • Model 349: declaració informativa de les operacions (compra o venda) de béns o serveis duts a terme entre empreses o entitats subjectes a l’IVA, inscrites en el Registre d’Operadors Intracomunitaris d’Hisenda.
 • Model 390: resum anual de totes les autoliquidacions presentades durant l’exercici.

El nostre Servei Econòmic pot resoldre dubtes i acompanyar en referència a la fiscalitat de les organitzacions no lucratives.

close

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai