És fonamental que l’entitat treballi activament amb l’objectiu d’aconseguir un espai segur per a totes les seves persones treballadores, erradicant situacions d’assetjament sexual i/o per raó de sexe, però és igual d’important que aquest treball també es realitzi de manera preventiva. 

Si tens dubtes i vols rebre assessorament gratuït en matèria d’igualtat de gènere i diversitat sexual, pots traslladar la teva consulta a l’Oficina tècnica per a l’equitat de gènere i la diversitat sexual.

1. Redacció del protocol contra l’assetjament sexual i/o per raó de sexe

El protocol antiassetjament és un document que ha d’incloure uns mínims, com la definició de diferents assetjaments, exemples de situacions d’assetjament, mesures d’actuació i sanció en cas d’assetjament, vies de denúncia i procediments en cas de l’existència d’una, així com el clar compromís per part de l’empresa de lluitar contra aquesta mena de situacions creant un espai segur per a totes les persones. A més, tot protocol ha de ser difós entre la totalitat de la plantilla de l’empresa, així com entre la resta de persones que es relacioni amb aquesta, com poden ser persones voluntàries, sòcies, usuaris/as, clients/as, junta directiva, etc. 

Per això, el fet de redactar un protocol i difondre’l, és la primera mesura que tota entitat ha de dur a terme per a prevenir una situació d’assetjament, ja que les persones que formen i es relacionen amb l’entitat, estant informades sobre els diferents tipus d’assetjament, poden identificar-los fàcilment mitjançant exemples, així com conèixer les conseqüències de dur a terme algun dels assetjaments.

Per altra banda, no oblidem la importància que l’entitat, mitjançant la redacció del protocol, es posicioni en contra de l’assetjament, donant a entendre que durà a terme tota aquella acció que consideri oportuna amb la finalitat d’erradicar qualsevol situació que vagi en contra de la integritat moral, llibertat sexual, o que siguin conductes d’assetjament per raó de sexe i/o per assetjament sexual. 

2. Campanyes informatives a tot el personal relacionat amb l’entitat

Les campanyes informatives poden dur-se a terme mitjançant el lliurament de fullets informatius, penjada de cartells als centres de treball, realitzant sessions informatives on s’expliquin els diferents comportaments susceptibles d’assetjament, així com les mesures i sancions que l’empresa pot decidir implementar en cas de detectar una situació d’assetjament. 

En aquestes sessions o mitjançant qualsevol dels altres mitjans, com els fullets, es poden explicar les diferents vies d’actuació en cas de denúncia, així com les possibles sancions i penes establertes pel codi penal. 

3. Accions formatives i de sensibilització

Accions formatives i de sensibilització, tant a la comissió instructora encarregada d’investigar tota situació d’assetjament, com a la resta de la plantilla, persones voluntàries, junta directiva, socis/as, etc. 

Aquestes accions han d’anar més enllà d’informar sobre el que s’estableix en el protocol i han de dur-se a terme per personal especialitzat en la matèria, on es faci una introducció a la igualtat entre homes i dones, es trenquin mites quant a situacions d’assetjament, es tracti el llenguatge inclusiu i no sexista, s’exposin clars exemples d’assetjament i s’ensenyi a identificar-los, s’expliquin les conseqüències de patir assetjament, etc. 

Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes:

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai