L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) considera injustificat sol·licitar informació sobre la immunitat al coronavirus a una persona candidata a un lloc de feina.

Les associacions, fundacions i cooperatives han d’evitar recollir aquesta informació dels candidats/es si volen complir amb la normativa de protecció de dades. Cal que les entitats ho tinguin en compte. Sobretot les que realitzen serveis socials amb gent gran o població de risc i que potser volen saber si els monitors/es o cuidadors/es han passat el covid abans de contractar-los.

La crisi sanitària provocada pel covid-19 ha evidenciat pràctiques en l’àmbit de la contractació laboral que consisteixen a demanar als candidats informació sobre si han patit el coronavirus. També es pregunta si han generat anticossos com a requisit per accedir a una vacant.

Segons l’AEPD, aquestes pràctiques infringeixen la protecció de dades. En primer lloc, perquè el consentiment de la persona interessada no és totalment lliure. Es considera que no és lliure perquè es troba condicionat per la necessitat o la voluntat d’aconseguir un lloc de feina. Segons un comunicat publicat per l’AEPD, aquesta pressió anul·la la llibertat de la persona a l’hora de consentir a l’empresa o entitat que reculli informació personal i sensible.

Dades sensibles que requereixen més garanties

L’AEPD destaca que la informació d’haver patit el coronavirus i desenvolupat anticossos és una dada personal relativa a la salut, qualificada de categoria especial. Això vol dir que la recollida i ús d’aquesta informació per part de l’empresa o entitat està subjecta a la normativa de protecció de dades. Concretament, al Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i a la Llei Orgànica de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. El tractament d’informació de categoria especial de dades exigeix garanties reforçades i suposa un risc per a la privacitat i els drets de les persones interessades.

La normativa vigent requereix que la persona interessada, és a dir la candidata que es presenta a un procés de selecció laboral, doni el seu consentiment. Aquest consentiment ha de ser vàlid i perquè ho sigui, el RGPD deixa clar que ha d’anar acompanyat d’una lliure elecció real. És a dir, que a l’hora de donar el consentiment, no hi hagi el perill de patir cap efecte perjudicial en cas de retirar-lo. En el cas de la informació sobre haver patit coronavirus, l’AEPD entén que el consentiment no és lliure perquè està condicionat per la voluntat de ser contractat. Per tant, no és pot considerar vàlid.

A més, tampoc es pot justificar demanar aquesta informació perquè és innecessària per l’execució o formalització d’un contracte de feina. Tractar amb dades personals de salut poden anar en contra del principi de minimització de dades fixat al RGPD.

També xoca amb la normativa de salut laboral

D’altra banda, l’Agència assegura que sol·licitar informació sobre l’estat d’immunitat respecte al covid-19 va més enllà de les obligacions i els drets que han de complir organitzacions en el marc de la legislació laboral i de la seguretat i protecció social. Concretament, l’autoritat considera que demanar aquesta informació s’allunya del deure de protegir els treballadors/es davant dels riscos laborals previstos a la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals.

La informació sobre una possible immunitat no contribueix a la protecció de la resta de la plantilla. Per què? Perquè l’entitat aplica protocols de prevenció de riscos que s’apliquen igual per a tots els treballadors/es. Les mesures adoptades a l’entitat seguint les ordres de les autoritats sanitàries i laborals no diferencien entre els empleats/des que han patit covid i els que no.

En definitiva, l’AEPD considera que és injustificat preguntar sobre si s’ha patit el covid o qualsevol altre tipus de malaltia infecciosa en una entrevista de feina.

I si arriba un CV amb informació sobre immunitat al covid?

Si una entitat rep un currículum amb informació del candidat sobre la seva immunitat al covid, l’entitat no pot utilitzar aquesta informació. Si ho fes, requeriria una verificació, que seria il·lícita. Per tant, l’organització ha de suprimir aquest element del CV per no infringir la protecció de dades. L’entitat ha de garantir que la immunitat no influirà en la decisió que s’adopti en relació al procés de selecció.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai