En els darrers anys, la Intel·ligència Artificial (IA) ha passat de ser una tecnologia emergent a convertir-se en una eina essencial en molts àmbits de la nostra vida quotidiana. Les noves versions de sistemes d’IA estan generant noves oportunitats per millorar l’atenció als col·lectius més vulnerables i transformar l’educació. Destaquen ja els avenços més recents i les aplicacions pràctiques que estan fent una diferència real. Si necessites ajuda amb la gestió informàtica de la teva organització, contacta amb nosaltres.

Assistència personalitzada i suport emocional

Les aplicacions d’IA, com els xatbots desenvolupats per lAdministració Oberta de Catalunya (AOC), proporcionen suport emocional i consell personalitzat a persones en situació de vulnerabilitat. Aquests xatbots no només ofereixen una assistència immediata i accessible a qualsevol hora del dia, sinó que també han demostrat reduir el temps d’espera per obtenir ajuda, oferint un accés més ràpid i eficient als serveis socials.

Accés a informació i recursos amb Intel·ligència Artificial

El Servei d’Automatització dels Informes de Pobresa Energètica, utilitzat per l’Ajuntament de Barcelona, facilita l’accés a informació crucial i recursos per a les famílies en situació de vulnerabilitat energètica. Segons l’informe de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, aquest servei ha millorat l’eficiència en la tramitació de les sol·licituds, reduint els temps de resposta i augmentant la satisfacció de les persones usuàries.

Processament de sol·licituds

El Sistema de Suport a la Classificació d’Incidències – MARIO, implementat per la Generalitat de Catalunya, utilitza la IA per analitzar i classificar sol·licituds d’ajuda. Segons l’estudi, aquest sistema ha agilitzat la resposta de les administracions públiques, assegurant que els recursos arribin a qui més els necessita de manera més eficient.

Assistència en videoconferències

La IA també està millorant la qualitat de les videoconferències, oferint traduccions automàtiques i transcripcions en temps real. Això és especialment útil per a persones amb discapacitats auditives o per a aquelles que necessiten accedir a serveis en altres idiomes. Les noves versions de IA permeten identificar totes les persones assistents, fer transcripcions de la reunió en diferents idiomes i elaborar l’acta posterior.

Descripció automàtica de l’entorn

Les eines d’IA poden descriure el que veuen al seu entorn, oferint suport visual a persones amb discapacitats visuals. Aquestes eines poden identificar objectes, persones i senyals, proporcionant una major independència i seguretat.

Impacte d’IA en l’educació: aprenentatge personalitzat

Les noves eines basades en IA permeten adaptar el contingut educatiu a les necessitats individuals de cada estudiant. Un exemple és el projecte IRIS, que està sent provat en diverses escoles de Barcelona. Segons el Departament d’Educació, els resultats preliminars indiquen una millora significativa en el rendiment de l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge gràcies a la personalització del contingut.

Suport al professorat

La IA pot ajudar les persones professionals a identificar les àrees en què els i les estudiants necessiten més suport. Per exemple, el Recomanador de Prestacions ha estat utilitzat en diverses escoles de Catalunya per millorar l’eficàcia de l’ensenyament. Segons els testimonis del professorat, aquesta eina ha facilitat la detecció precoç de necessitats educatives especials i ha permès intervencions més efectives.

Inclusió Digital

Tecnologies com els sistemes conversacionals utilitzats en el projecte infoCanal Alzheimer poden fer que l’educació sigui més accessible per a estudiants amb discapacitats. Segons l’informe, aquests sistemes han estat provats amb èxit en escoles inclusives a Catalunya, proporcionant eines com transcripcions automàtiques i lectors de pantalla avançats, millorant l’accessibilitat i la participació de l’alumnat amb discapacitats.

Advertiments i Riscos

Tot i els nombrosos beneficis, és important tenir en compte els riscos associats amb l’ús d’IA. La privacitat de les dades i la transparència en els processos de decisió automatitzada són aspectes crucials que han de ser rigorosament controlats. La Llei de la Intel·ligència Artificial de la Unió Europea estableix un marc regulador per garantir que la IA sigui utilitzada de manera lícita, ètica i robusta. Les persones expertes insisteixen en la importància d’adoptar bones pràctiques i garantir que la tecnologia s’utilitzi de manera responsable.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai