Les retribucions a persones físiques normalment estan subjectes a retenció de l’IRPF. Aquest és un impost que grava les persones, no l’entitat. Però aquesta, com a pagador, està obligada a deixar de pagar una part a la persona (la retenció) i a liquidar-la (ingressar-la) a Hisenda, perquè aquella persona tingui un pagament a compte del seu IRPF.
Hi ha diferents tipus de retenció en funció del tipus de retribució que es faci:

  • Treballadors en nòmina: depèn del tipus de contracte, del sou brut anual, de si tenen persones al seu càrrec… És variable.
  • Professionals autònoms: tipus general del 15%, si estan en els dos primers anys d’activitat, poden demanar que se’ls faci un 7%.
  • Col·laboradors cursos i similars: tipus fix del 15%.

Les retencions es declaren trimestralment en el model 111, i al gener s’ha de fer un resum anual: el model 190.
També haureu de fer i lliurar un certificat al professional a on s’indicarà l’import retingut.
Quan es comença a pagar retribucions a persones, s’ha de comunicar l’alta com a retenidor/a amb la presentació d’una declaració censal, el model 036.
A partir d’aquí, es van presentant els models 111. Quan es deixa de presentar declaracions durant un període de temps, cal demanar la baixa com a retenidors amb un nou model 036. Si no es fa, us reclamarien el model.

Teniu més informació i tot el procés detallat al recurs titulat ‘El model 111 d’Hisenda’.

Per saber com omplir el model 111, i que va en cada casella, podeu consultar les instruccions que proporciona l’Agència Tributària, a través d’aquest enllaç.

Podeu omplir el model en PDF a través d’aquest enllaç.

close

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Ja que estàs per aquí....

En la situació actual, els infants i joves necessiten, més que mai, activitats de lleure educatiu amb els amics i amigues i a la natura.

A Fundesplai tenim la determinació de donar l'oportunitat a totes les nenes i nens de Catalunya de poder gaudir del lleure educatiu de qualitat a través del temps educatiu del migdia, les activitats extraescolars, les activitats als esplais, les excursions a la natura, les colònies escolars, els caps de setmana en família...

Ajuda'ns a fer-ho possible!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai