Les retribucions a persones físiques normalment estan subjectes a retenció de l’IRPF. Aquest és un impost que grava les persones, no l’entitat. Però aquesta, com a pagador, està obligada a deixar de pagar una part a la persona (la retenció) i a liquidar-la (ingressar-la) a Hisenda, perquè aquella persona tingui un pagament a compte del seu IRPF.
Hi ha diferents tipus de retenció en funció del tipus de retribució que es faci:

  • Treballadors en nòmina: depèn del tipus de contracte, del sou brut anual, de si tenen persones al seu càrrec… És variable.
  • Professionals autònoms: tipus general del 15%, si estan en els dos primers anys d’activitat, poden demanar que se’ls faci un 7%.
  • Col·laboradors cursos i similars: tipus fix del 15%.

Les retencions es declaren trimestralment en el model 111, i al gener s’ha de fer un resum anual: el model 190.
També haureu de fer i lliurar un certificat al professional a on s’indicarà l’import retingut.
Quan es comença a pagar retribucions a persones, s’ha de comunicar l’alta com a retenidor/a amb la presentació d’una declaració censal, el model 036.
A partir d’aquí, es van presentant els models 111. Quan es deixa de presentar declaracions durant un període de temps, cal demanar la baixa com a retenidors amb un nou model 036. Si no es fa, us reclamarien el model.

Teniu més informació i tot el procés detallat al recurs titulat ‘El model 111 d’Hisenda’.

Per saber com omplir el model 111, i que va en cada casella, podeu consultar les instruccions que proporciona l’Agència Tributària, a través d’aquest enllaç.

Podeu omplir el model en PDF a través d’aquest enllaç.

close

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai