La Llei Orgànica 1/2002, de 22 de març, defineix que les associacions i federacions que siguin declarades d’utilitat pública, a més de tenir un reconeixement social, podran accedir al mateix règim fiscal especial del qual gaudeixen les fundacions recollit a la Llei 49/2002. A continuació, t’expliquem els principals beneficis i drets que atorga la Declaració d’Utilitat Pública (DUP). Si creus que la teva organització compleix els requisitsdemana’ns informació i ens encarreguem de tots els tràmits.

 

Beneficis fiscals

Les organitzacions declarades d’utilitat pública tenen un règim tributari diferent. Aquesta condició comporta que es puguin acollir als beneficis tributaris de la llei de mecenatge. Per aconseguir-ho, s’ha de formalitzar la situació amb la declaració censal (model 036). Si vols saber mes t’hem preparat un recurs específic sobre aquesta qüestió.

 

Accés a subvencions i assistència jurídica

Les organitzacions amb la designació DUP poden ser més competitives en la sol·licitud de subvencions públiques privades per a projectes socials i comunitaris. Quan una organització és declarada d’utilitat pública pot accedir a subvencions que només estan disponibles per a elles. Per poder accedir als avantatges esmentats s’ha de complir amb els requisits de transparència i rendició de comptes, aquest fet fomenta tenir una bona gestió interna i la confiança de les persones donants i col·laboradores. Les entitats d’utilitat pública poden accedir a recursos i serveis públics com l’assistència jurídica gratuïta.

 

Confiança de les persones donants i viabilitat

La nomenclatura Declaració d’Utilitat Pública (DUP) es pot utilitzar en tots els documents després del nom de l’organització. Aquesta qualificació fomenta la imatge de transparència solidesa de l’entitat.

Així mateix, la designació pot millorar la reputació de l’organització i augmentar la visibilitat, facilitant les sinergies, les col·laboracions i les aliances amb altres organitzacions i institucions.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai