En aquest article compartim un recull dels principals continguts que va explicar la nostra tècnica d’Igualtat i diversitat, Aroa Abellán, a la formació ‘La perspectiva de gènere als projectes i activitats de les entitats’. Al final del recull trobaràs un enllaç a la presentació que es va utilitzar per fer la formació.

Si vols rebre assessorament gratuït en matèria d’igualtat de gènere i diversitat sexual, visita l’Oficina tècnica per a l’equitat de gènere i la diversitat sexual.

Gènere

El gènere a causa del seu component sociocultural:

  • No és innat ni universal, com el sexe, sinó que varia en funció de cada societat. En aquest sentit, per exemple, no té les mateixes implicacions ser dona a la nostra societat actual que ser-ho a l’època romana.
  • Assigna rols, espais, característiques i identitats diferents per a cada persona en funció del seu sexe biològic. S’aprèn per mitjà dels processos de socialització (en el si de la família, les amistats, l’escola, els mitjans de comunicació, etc.).
  • Determina comportaments en tots els àmbits de la vida: laboral, vincles, parella, sexualitat, lleure, participació social i política, etc.
  • A la nostra societat hi ha una clara jerarquia entre els gèneres, on el poder i el reconeixement social s’assignen al que es considera masculí en detriment del femení. Així, les funcions, les expectatives, les tasques a realitzar, les responsabilitats a assumir i les construccions culturals entorn de cadascun dels gèneres arriben a determinar que les dones no tinguin el mateix accés, reconeixement i possibilitats de participació que els homes en tots els àmbits de la vida social, política, econòmica i cultural.

Construcció de gènere

La construcció del gènere es produeix a través de:

  • La família o nucli proper: el primer medi social que transmet models de referència sobre les tasques i funcions. Els infants van associant tot allò que correspon de manera ‘natural’ a cada gènere i construeixen la seva identitat de gènere.
  • Grups d’iguals, amistats i companyies: la influència d’aquests grups és més gran durant l’etapa de l’adolescència. Existeix una gran necessitat de formar part d’un grup i això ajuda a refermar actituds ‘rudes’ o agressives pels nois, i la necessitat de tenir un físic que s’adeqüi al model de bellesa hegemònic en les noies.
  • El sistema educatiu: és l’agent socialitzador actiu que prepara l’alumnat per a la vida adulta en tots els àmbits, en general, i pel mercat laboral, en particular. L’educació potencia la capacitat de cura de persones, l’empatia i la solidaritat per a les noies; i la iniciativa, la racionalitat i la competència per als nois.
  • Els mitjans de comunicació i les xarxes socials: habitualment, s’utilitza un llenguatge sexista i es transmeten continguts basats en el protagonisme dels homes i la infrarepresentació de les dones. Els homes tenen un paper individual com a líders de l’economia o la política, herois dels esports, experts i amb prestigi. Per contra, les dones són representades com a víctimes, mares i filles o una altra relació de parentiu (en la majoria dels casos, respecte d’un home); o sota altres estereotips com el d’ambicioses, ‘superwoman’ o el d’objectes sexuals, de desig o simples elements decoratius.

Perspectiva de gènere als projectes

La perspectiva de gènere és la metodologia de treball i els mecanismes que permeten identificar, qüestionar i valorar les discriminacions, les desigualtats i les exclusions vers les dones, així com les vies per transformar-les i erradicar-les.

L’aplicació d’aquesta metodologia en els projectes consisteix a entendre que les necessitats i experiències de totes les persones són igual de valuoses, independentment del seu gènere. Quan aquest fet s’ignora, es produeixen desigualtats a conseqüència de prejudicis, repartiment estereotipat de tasques i relacions de poder injustes.

Cal tenir en compte que cada projecte és diferent i, per tant, caldrà decidir de quina manera millorar-lo: ampliar els objectius, modificar les dinàmiques de treball, revisar les tasques, etc.

Més enllà de l’obligació i les demandes de les administracions (i de les eines tècniques a disposició), el requisit imprescindible per introduir la perspectiva de gènere en un projecte és ser conscient que la desigualtat de gènere és un problema social que té impacte en els projectes de les entitats i cal tenir el compromís real d’abordar-la.

Per ampliar coneixements et recomanem els següents recursos:

Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes:

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai