L’Estatut dels Treballadors (ET) és la normativa amb la qual es regulen els drets i deures de les persones treballadores, tot i que els convenis laborals o els acords de les persones representants amb l’organització poden fer modificacions, sempre que es respecti la llei. El descans de les persones treballadores el regula l’ET. Si necessites ajuda amb la gestió laboral de la teva organització, contacta amb nosaltres.

Jornada laboral

Segons el que determina l’article 34 de l’Estatut dels Treballadors, com a norma general, les persones treballadores hauran de fer jornades laborals no superiors a nou hores al dia. Igualment, entre les jornades haurà de passar un mínim de dotze hores de descans i les jornades no podran ser superiors a quaranta hores per setmana.

Tanmateix, pot ser diferent si el conveni de treballadores dictamina el contrari o les persones representants de les treballadores han arribat a un acord amb l’organització. Però, cal tenir present que els descansos no poden ser inferiors als marcats per llei.

La persona treballadora té dret a conèixer el dia i hora de la seva jornada laboral amb un període mínim de cinc dies d’antelació.

Cal recordar que des del 12 de maig del 2019, s’ha de fer un registre horari de les jornades laborals.

Descansos mínims

A més de les dotze hores de descans entre jornades laborals, cal tenir present que si la jornada és superior a sis hores, les persones treballadores tindran dret a un descans mínim de quinze minuts. El descans es considerarà temps de feina si així ho dictamina el conveni col·lectiu o el contracte de feina. Si la persona és menor d’edat, a partir de les quatre hores i trenta minuts de feina, el descans tindrà una durada mínima de trenta minuts.

Així doncs, si la persona és menor d’edat, no podrà fer jornades superiors a vuit hores, incloses les hores de formacions de l’entitat.

Pel que fa als descansos mínims setmanals, les persones treballadores tindran dret a un descans mínim d’un dia i mig ininterromput per setmana. Però és acumulable fins als catorze dies. Normalment, serà, com a mínim, des de la tarda del dissabte fins a tot el diumenge sencer o el diumenge sencer fins al dilluns a la tarda. Tot i que els dies podran ser altres segons conveni. Si la persona és menor d’edat, haurà de tenir un descans mínim de dos dies per setmana.

Dret irrenunciable

Cal dir que els descansos laborals són irrenunciables, això vol dir que ni l’entitat ni la persona treballadora pot escollir que els descansos siguin retribuïts per no gaudir-los. Aquesta mesura és preventiva, per tenir cura de la salut física i mental de les persones treballadores. Així doncs, no respectar els descansos fa més probable els accidents laborals i malalties professionals.

Igualment, en cas de no respectar la normativa en relació amb els descansos i les jornades laborals, l’organització haurà de fer front a sancions. En cas que sigui una multa de grau mínim, serà de 751 a 1.500 euros; si és de segon grau, de 1.501 a 3.750 euros; en última instància, si és de grau màxim, de 3.751 a 7.500 euros.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector a Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • This field is hidden when viewing the form
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai