La cinquena pròrroga dels ERTO allarga la cobertura d’aquests ajuts fins al 30 de setembre del 2021. Per tant, cobrirà tot l’estiu. A més, les condicions de l’acord mantenen les pactades en l’última pròrroga. Així, es mantenen els imports i continuen limitant-se els acomiadaments.

Actualment, prop de 580.000 persones es troben en un ERTO a l’Estat espanyol, tal com expliquen les fonts de El Periódico. Entre aquestes persones es troben treballadors/es d’associacions, fundacions i cooperatives sense ànim de lucre.

Des del departament laboral de Suport Tercer Sector hem acompanyat les entitats del tercer sector en tots els processos laborals que han sacsejat les organitzacions des de l’arribada de la pandèmia. Davant l’allau de preguntes i els neguits generats per aquest nou acord, volem resumir els punts més importants de la nova mesura.

Quines entitats es poden acollir als ERTO de la Covid-19?

Les entitats que es veuen forçades a tancar per un decisió governamental, ja sigui per un rebrot temporal o per un tancament decretat des de fa temps, es poden acollir als ERTO de suspensió.

Les organitzacions afectades per limitacions puntuals en la seva producció o oferiment de serveis també es poden acollir a un ERTO. En aquest cas, a l’ERTO per limitació d’activitat, ja que encara poden seguir operant, tot i que no al 100%.

Finalment, les altres entitats que es poden acollir als ERTO són aquelles que formen part de la llista de sectors que el Govern considera que han d’estar ultraprotegides perquè tenen una elevada taxa de cobertura per ERTO i una reduïda taxa de recuperació d’activitat. En aquesta llista es troben les que ja hi havia en l’anterior pròrroga i, a més, s’han afegit els sectors d’arts gràfiques i serveis relacionats, fabricació d’instruments d’òptica i equip fotogràfic, comerç d’ordinadors, equips perifèrics i programes informàtics, activitats de fotografia, confecció de peces de roba i accessoris i comerç de cafè, entre d’altres.

Si la teva entitat no es troba en la llista de sectors més afectats té opció d’acollir-se a un ERTO per força major. Això sí, ha d’acreditar que el 50% o més de la seva facturació depèn d’una empresa en ERTO per sectors. És a dir, la seva activitat ha de dependre d’una empresa que sí que estigui a la llista.

Quines ajudes reben les entitats?

Les entitats en ERTO poden deixar de pagar part de les cotitzacions a la Seguretat Socials dels seus treballadors/es. El percentatge dependrà del tipus d’ERTO i de les dimensions de l’entitat. En el cas dels ERTO per impediment (les obligades a tancar), les exoneracions són del 100% per a les que tenen menys de 50 empleats/des i del 95% per les que tenen més de 50.

Per a la resta d’ERTO, les exoneracions varien en funció de les dimensions i de si tenen treballadors/es en actiu o no.

Les entitats que ja estan en ERTO han de sol·licitar la pròrroga?

No. Si una entitat ja es troba en ERTO per la Covid-19, l’expedient queda automàticament renovat. Així, els compromisos de l’entitat amb els treballadors també es renoven automàticament. Per tant, es mantenen vetats els acomiadaments (si s’incompleix, la pena seria retornar les ajudes) i la limitació d’hores extres o subcontractació.

Què cobraren els treballadors/es afectats?

Continuaran rebent el 70% de la base reguladora del seu salari. S’evita que aquestes caiguin fins al 50% passats els sis mesos en ERTO.

Aquest 70% de la base està limitat a les quanties habituals, és a dir, a 1.098,09 euros mensuals si el treballador no té fills a càrrec; a 1.254,96 euros si té un fill i a 1.411,83 euros si té dos o més fills a càrrec. Segons recull el text de l’acord, aquest import equivalent al 70% es mantindrà fins al 30 de setembre de l’2021.

Consumeixen atur les persones treballadores en ERTO?

No, el Govern assegura que els treballadors en ERTO que en un futur siguin acomiadats tindran dret a cobrar l’atur durant tot l’any 2021.

Les entitats poden acomiadar estant en ERTO?

No, almenys durant els primers sis mesos de l’expedient a partir del moment en què l’entitat torna a activar el contracte del primer treballador en ERTO. Si ho incompleix, l’organització hauria de retornar l’import corresponent a l’exoneració de quotes a la Seguretat Social i els imports de les prestacions de tots els treballadors afectats.

close

Ets d'una associació, fundació ó cooperació no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Ja que estàs per aquí....

Aquest estiu, més que mai, els infants necessitaran activitats a la natura, jugar amb els amics i amigues, córrer a l'aire lliure...

I a Fundesplai, més que mai, tenim la determinació de donar aquesta oportunitat a totes les nenes i els nens de Catalunya. Volem que puguin gaudir d'un casal, d'unes colònies i de l'esplai.

Ara més que mai necessitem la teva ajuda!

Fes un donatiu

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai