Aquest webinar, en col·laboració amb Xarxanet, recull les principals normatives que afecten les entitats sense ànim de lucre, des d’on poden determinar i concretar quines són les obligacions que pertoquen en cada cas. Les obligacions legals són un maldecap per a moltes entitats, i més encara quan es tracta d’organitzacions amb pocs recursos o personal, on moltes vegades també manca el coneixement jurídic. És per aquesta raó que la Diana Pérez, tècnica del Servei jurídic, fa un recorregut per les principals normatives que afecten el sector en el webinar ‘Obligacions legals de les entitats sense ànim de lucre’.

Si tens dubtes amb el registre de la teva entitat, les obligacions de transparència, les assegurances o altres qüestions contacta amb el nostre Servei jurídic.

Un cop es decideix constituir formalment una entitat s’ha de fer el registre. Per fer-lo, és important considerar el tipus d’organització i, aleshores, es tenen unes obligacions o unes altres. Per exemple, hi ha el Registre d’Associacions del Departament de Justícia, Drets i Memòria o el Registre de Fundacions de Catalunya. També repassem les principals obligacions que tenen les juntes directives, com ara representar, administrar, dirigir i gestionar l’entitat.

Al webinar expliquem la importància dels llibres de l’entitat. En aquest sentit, cal tenir en compte el llibre de socis i sòcies (amb la data d’alta i altres informacions), el de comptabilitat (on apareixeran tots els números de l’entitat) i el d’actes (on es recullen les actes de les juntes). És important recordar que les entitats esportives han de diligenciar els llibres d’actes i comptabilitat. A més, cal que disposin del llibre de voluntariat en cas de comptar amb persones que hi col·laborin de forma habitual.

Quant a la transparència, la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern indica la necessitat d’haver de publicar informació de manera activa o passiva; és a dir, entrant al Portal de Transparència o bé quan sigui requerida. També, recordem la normativa relativa a la protecció de dades. És una qüestió molt important, donat que determina com les entitats han de tractar les dades de què disposen.

Altrament, les entitats sense ànim de lucratives també han de tenir en compte les assegurances que hagin de contractar. Al webinar expliquem que l’assegurança de responsabilitat civil és necessària per a aquelles entitats que tinguin activitat. Depenent de l’activitat i el funcionament de l’organització també caldria afegir-ne d’altres com la de voluntariat, la d’accidents o de juntes directives. L’obligatorietat pot venir determinada per la normativa o per alguna administració -com l’ajuntament- i serà una eina de previsió que ajudarà al correcte desenvolupament de la tasca de l’entitat.

Recupera el webinar i estigues al dia amb les obligacions legals de la teva entitat.

Font: redactat per l’equip de Suport Tercer Sector Xarxanet.

Ets d'una associació, fundació o cooperativa no lucrativa? No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en gestió del tercer sector

Política de privacitat *

Segueix-nos!

Subscriu-te ara al nostre butlletí

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

A través de Suport Tercer Sector recolzem i enfortim les entitats oferint serveis i productes ajustats a les necessitats del món associatiu.

Coneix Fundesplai