La igualtat de gènere, que al segle XXI ja camina amb fermesa, és un dels elements que distingeixen les entitats de qualitat. Per tant, la igualtat efectiva entre dones i homes a les organitzacions ha de ser un dels objectius cabdals de qualsevol projecte. A més, s’ha d’integrar dins de la cultura de les entitats, establint-se d’aquesta manera una nova classe de relació amb les persones amb les quals es comparteixen objectius.
En aquest contingut t’explicarem les principals obligacions que has de tenir present en matèria d’igualtat i diversitat. Si tens dubtes o vols més informació visita l’Oficina tècnica per a l’equitat de gènere i la diversitat sexual a les entitats del tercer sector, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Un servei gratuït que pretén ajudar-te perquè la teva organització sigui més igualitària i diversa.
Obligacions per a totes les entitats
Tota organització que disposi de personal contractat ha de disposar d’un Protocol contra l’Assetjament Sexual i/o per Raó de Sexe. El document ha d’incloure polítiques preventives de l’assetjament, un procediment d’actuació definit i ha d’estar a l’abast de tota persona vinculada amb l’entitat.
Anualment, totes les organitzacions amb personal contractat han de disposar del registre retributiu. Es tracta d’un informe que determina l’anàlisi de tota la plantilla durant un any natural i el salari real percebut.
Obligacions per a entitats amb més de 50 persones treballadores
La normativa en matèria d’igualtat estableix com a obligació la implementació d’un Pla d’igualtat per a organitzacions de més de 50 persones treballadores en còmput anual. S’ha de tenir en compte la plantilla total de l’entitat, incloses les persones de la plantilla, les persones amb contracte fix discontinu, de durada determinada i de posada a disposició.
La confecció dels plans d’igualtat comporta la realització d’una auditoria salarial de les organitzacions. Cal incorporar la valoració objectiva dels llocs de feina, calculant la bretxa salarial total, tenint en compte els llocs de feina d’igual valor, fer anàlisi i dur a terme les accions correctores que siguin necessàries.
La recent normativa en matèria de diversitat determina l’obligació de disposar d’un Protocol d’abordatge de les discriminacions LGTBIQA+ a entitats de més de 50 persones treballadores. Ha d’incloure una part informativa, les mesures de prevenció i el procediment d’actuació davant d’una situació de discriminació per LGTBIQA+fòbia.
Amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes: